Barbaresco

Toont alle 2 resultaten

Barbaresco

Barbaresco ligt drie kilometer ten noorden van Barolo. Een korte afstand maar toch grote verschillen. Barbaresco is een heel stuk kleiner dan Barolo en telt vier communes (Barbaresco, Neive, Treiso en San Rocca Seno d’Elvio). Barolo telt er elf.

De wijngaarden liggen op heuvels variërend van 150 tot 300 meter boven de zeespiegel met uitschieters in Treiso waar sommige wijngaarden zelfs een hoogte bereiken van 500 meter boven de zeespiegel. Het productiegebied ligt dichter bij de Tanaro rivier en dat heeft belangrijke consequenties voor de wijnbouw. Barbaresco heeft daarmee een warmer microklimaat dan Barolo en het effect hiervan is dat de druiven meestal twee weken eerder geplukt worden. Daarnaast zijn de wijnen ook eerder op dronk maar ze kunnen ook erg mooi ouderen.

Niet alleen het warmere microklimaat speelt een rol bij het eerder op dronk zijn van de wijn, maar ook de bodem. De bodem bestaat uit grijswitte mergel en kalksteen dat is gevormd in het Tortonien tijdperk. Een klein gebied in het zuidelijke deel van Treiso heeft juist een andere bodem en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de lequio-formatie met veel kalk en klei. Iets typisch van Serralunga en dat draagt bij aan een iets wranger karakter bij de jonge wijnen. In het algemeen kunnen we ook stellen dat er in de bodem van Barbaresco meer klei zit dan in Barolo en dat zorgt voor meer mineraliteit in de Barbaresco’s.