Beaujolais

Enig resultaat

Beaujolais en Gamay

Gamay stamt uit begin 17de eeuw. Gamay is een natuurlijke kruising tussen pinot noir en gouais blanc. Voor de phylloxera ramp was de gamay wijdverspreid en telde Frankrijk maar liefst 160.000 ha. Na de verwoestende druivenluis (phylloxera), in de tweede helft van de 19de eeuw, is er minder gamay terug geplant. Anno 2021 is er wereldwijd 30.000 ha beplant met gamay waarvan 15.000 ha in de Beaujolais. Gamay uit de Beaujolais is erg geliefd. Het zijn vriendelijke wijnen met relatief weinig alcohol. De wijnen uit Beaujolais kunnen al jong gedronken worden, de crus zijn jong ook al fijn, maar kunnen zeker ook goed rijpen op fles. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijn maken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannine in de pitten en steeltjes blijven.