Côtes Catalanes

Resultaat 1–12 van de 14 resultaten wordt getoond

Côtes Catalanes – Calce

De oostelijke Pyreneeën met als piek de Canigou van 2500 m hoogte, ligt hemelsbreed 35 km ten zuidwesten van Calce. De andere kant op, 15 km richting het zuidoosten ligt Perpignan. Als je dan nog even doorrijdt, plof je zo in de Middellandse Zee. Deze bergketen en de Zee zijn twee factoren met grootse invloed op het microklimaat in Calce.

Calce, net aan 200 inwoners, is een typisch Frans dorpje waar de tijd stilstaat. Op klaarlichte dag kan men hier een kanon kan afschieten. Naar ons idee is Calce de broedplek voor de allermooiste wijnen van Roussillon. Er is een kleine, hechte commune van toegewijde wijnmakers die met veel plezier en trots werken. Thomas Teibert, wijnmaker en eigenaar van Domaine de l’Horizon, is een der protagonisten van de ‘Calce School’.  Het is geen toeval maar wel opvallend hoe hoog de concentratie aan topwijnen hier is. Met naast Domaine de l’Horizon als belangrijkste exponenten, Domaine Gauby, Matassa en Olivier Pithon.

Calce is een kalkrijke, witte enclave midden in een zee van donkere schist, leisteen en vulkanisch gesteente. Kalk geeft wijn innemende zuren die de verticale as bestrijken. Maar kalk geeft ook ‘gewichtloze’ structuur mee aan de wijn over de horizontale as. Dit in combinatie met zeer oud plantmateriaal en dus heel lage opbrengsten per hectare (20 hl/ha is hier al veel!) zorgen voor spectaculaire terroir wijnen. De wijnen hebben de laatste 10 à 20 jaar enorm gewonnen aan frisheid, wat vooral te danken is aan de groeiende kennis en fijngevoeligheid van de wijnmakers. Bovenstaande wijnmakers weten de vertaling van bodem naar glas maar al te goed te maken.