Weer binnen: Vincent Bouzereau Meurault Premier Cru Goutte d’Or 2018

incent Bouzereau Meursault Premier Cru Goutte d'Or 2018
Weer binnen: De Goutte D’Or van Vincent Bouzereau. De mooiste naam voor Chardonnay: Les Gouttes d’Or (druppels van goud), de meest noordelijke Premier Cru van Meursault, met ruim 5ha een kleintje. Op de onderlaag van kalksteen ligt een laagje klei dat naar beneden toe dikker wordt. De stokken van Vincent Bouzereau zijn 60 jaar oud, na de vergisting nog 12 maanden op eiken. Heerlijke Meursault met aroma’s van citroenschil, boter, hazelnoot en vanille.
Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bourzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
#Bouzereau, #meursault, #winegeek, #premiercru
Volledige beschrijving:

Meursault vormt samen met Puligny Montrachet en Chassagne Montrachet het hart van de Cote de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. Meursault staat bekend om zijn volle, zachte Chardonnay. “Beurre et noisettes (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. Meursault heeft in tegenstelling tot Puligny en Chassagne geen Grand Cru binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van Chardonnay door de hoge kwaliteit van Premier Cru en village wijnen. Grofweg kan je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de Premiers Crus wijngaarden, waarvan Les Perrieres, Les Charmes en Les Genevrieres de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. De wijnen uit het dal kunnen zeer de moeite waard zijn in droge jaren. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl van Comtes Lafon en zijn navolgers en de ingetogen, reductieve stijl van Coche Dury en zijn navolgers. Meursault a la Comte Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, Meursault a la Coche Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.

De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pierre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 Chardonnay, 4 Pinot Noir and 1 in Aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de Phyloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor Chardonnay gebruikt hij 6 a 7 scheuten, voor Pinot Noir 4 a 5. Behalve de Aligote worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bourzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.

Les Gouttes d’Or is de meest noordelijke Premier Cru van Meursault en met ruim 5 ha een kleintje. Les Gouttes d’Or is wel de mooiste naam voor Chardonnay. De steile helling is noord-noord-oost georiënteerd. Op de onderlaag van kalksteen ligt een laagje klei dat naar beneden toe dikker wordt. De stokken van Vincent zijn 60 jaar oud en leveren amper 30 hl/ha op. Vergisting en vervolgens 12 maanden opvoeding op eiken, waarvan 1/3 nieuw. Daarna vindt er assemblage plaats. Mis en bouteille negen maanden later.