Liquid trip langs de Loire

Liquid trip langs de Loire

Beste wijnliefhebber,

Wil je ook zo graag op reis? Ik ben nu tien weken niet op wijnreis geweest en ik mis de bezoeken aan wijnmakers vreselijk. Vandaag daarom een liquid trip langs de Loire. Van oost naar west, van Sancerre naar Angers, van fles naar fles. We stoppen bij onze favoriete wijnmakers.

Vincent Grall, Sancerre

Het kleine Sancerre ligt op een heuveltje en is de nucleus van sauvignon blanc, met een heus wijnmuseum La Maison de Sancerre. Je leert daar alles over silex, de vuurstenen kiezels in de bodem die Sancerre uniek maken. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Vincent Grall Sancerre Tradition Sancerre 2018  ( € 17,50/ 15,75)

Zo klein dat alles eerlijk handwerk is. Pure silex. Koop er, om de hoek in Chavignol, een geitenkaasje grottin de chavignol bij.

Vincent Grall Sancerre Rose 2018 ( € 17,00/  15,30)

Pinot noir. Vin de presse. Bonbon anglais, wel lekker droog. Heerlijk bij de terrine met groene asperges van de boucherie tegenover het museum.

Annick & Marlene Tinel, Pouilly sur Loire

Aan de andere kant van de Loire. Ook sauvignon blanc, niet van silex, maar kalkmergel. Rijper en zachter.

Tinel Blondelet Pouilly Fume l’arret buffate 2017 ( € 17,50/ 15,75)

Verfijnd als de maaksters, Annick en haar dochter Marlene. Lange afdronk. Asperges met tartaar van zalm

Tinel Blondelet Sancerre rouge Le Fretoy 2016 ( € 17,00/ 15,30)

Pinot Noir. Licht gekoeld het lekkerst. Rillette de volaille.

Jean & Maroussia Tatin, Reuilly & Quincy

Reuilly ligt aan zijrivier de Cher, meer zand en klei. Vlakbij Bourges, met zijn imposante Kathedraal en het schattige Vierzon, waar het sinds de 16e eeuw vrede is en niets meer lijkt te zijn gebeurd.

Les Ballandors Quincy 2018 ( € 14,50/ 13,05)

Sauvignon blanc. Rijp, tropisch: limoen en lychee. Thaise salade.

Les Demoiselles Tatin Pinot Gris Reuilly 2018 ( € 13,50/ 12,15)

Rosé van pinot gris, de eerste Franse orange wine. Puur snoepje. Borrel met een lekker plankje.

Alain Malet, Valencay

Valencay is beroemd om zijn prachtige kasteel. Hier woonde rond 1800 Talleyrand, die zo kundig en flexibel was dat hij als minister onder Lodewijk XVI, Napoleon I, Lodewijk XVIII, Karel X en Lodewijk Filips diende. Valencay is tegenwoordig ook bekend om de piramidevormige geitenkaasjes met een grijs korstje.

Domaine Malet Valencay 2018 ( € 10,00/ 9,00)

Sauvignon blanc met een scheut chardonnay, waardoor de wijn voller is. Heerlijk bij rijpe, bijna vloeibare Valencay en salades met gestoomde makreel.

Tours

Tours is de hoofdstad van de regio. Tours’ moment of fame was al in 732, toen de Franken en Bourgondiërs op deze plaats de Arabieren versloegen. De oude maar wat mistroostige kathedraal van Tours is het toneel  van Balzac’s novelle over provinciale jaloezie en intriges La Cure de Tours. Tours heeft ook zwaar geleden in de Tweede Wereldoorlog. De universiteit maakt Tours levendig  en is een fijne uitvalsbasis voor de regio.  Prettig is ook dat in Tours het beste en meest verstaanbare Frans van het hele land gesproken.

Xavier Weisskopf, Montlouis

Ten oosten van Tours ligt Montlouis. Hier begint le pays de chenin blanc.

Chenin uit Montlouis kan mousserend of stil zijn, maar is bijna altijd droog. Stop even in Amboise, met het prachtige kasteel waarin Leonardo da Vinci woonde en uitvond.

Le Rocher des Violettes Montlouis Petillant Naturel ( € 17,50/ 15,75)

Zachte bubbel, 100% chenin.

Le Rocher des Violettes Le Negrette 2015 ( € 19,00/ 17,10)

Van 100 jaar oude stokken. Verfijnd. Forel met amandeltjes.

Le Rocher des Violettes Cot 2015 ( € 15,00/ 13,50)

Malbec! Sappig. Kirsch en peper. Koteletjes.

Laurent Kraft & Pierre Freslier, Vouvray

De overbuurman van Montlouis, mooie warme zuidhellingen van tuffeau, met als het meezit met pourriture noble in de herfst. Rijpe chenin, droog en zoet.

Domaine des Lauriers Vouvray Sec Cuvee des Sens 2019 ( € 20,00/ 18,00)

110 jaar oude stokken, op hout vergist en gerijpt. Geconcentreerd en beendroog. Champignons, lardons, l’ail.

Domaine Freslier Vouvray Moulleux 2007 ( € 15,00/ 13,50)

Geconcentreerd, zoet, rijp. Mooie zuren. Foie gras.

Olga Raffault, Chinon

Chinon aan de Cher is een van de levendigste stadjes van de regio. Er is een kasteel, er is wijn en er is een enorme energiecentrale, die voor werkgelegenheid zorgt. Chinon is cabernet franc, de blauwe druif van de Loire. Cabernet franc uit de Loire is een wijn met finesse, een briljante begeleider van vleesgerechten.

Olga Raffault Chinon Barnabes 2018 ( €16,00/ 14,40)

Elegant met inhoud, zoals de maakster.  Bavette et salade.

Xavier & Agnes Amirault,  Saint Nicolas de Bourgueil 

Aan de noordoever van de Loire, dus hellingen op het zuiden. Puur kalksteen. Biodynamie & rock. De wijn is zo mooi als het dorp saai is. Heel mooi dus.

Clos des Quarterons Cremant de Loire ( € 19,00/ 17,10)

Chenin met scheutjes chardonnay en cabernet franc. Verfrissend, dorstlessend.

Clos des Quarterons Saint Nicolas de Bourgueil Les Fondis 2015 ( € 21,00/  18,90)

Vergist en gerijpt in houten vaten. Hoge school. Ossenhaas, bleu met een stampotje van raapstelen.

Amelie & Regis Neau, Saumur

In de oertijd woonden in de grotten van Saumur de troglodieten. Ik denk dat zij nog geen wijn van cabernet franc en chenin blanc dronken, anders waren ze wel gebleven. Saumur Champigny is cabernet franc a la Saint Emillion. Chenin op het kalkrijke heuveltje van Brézé is Bourgondisch. Amelie en  Regis werkten al biologisch en dat staat nu ook op het etiket.

Domaine de Nerleux Les Loups Blanc Saumur 2017 ( € 18,00/ 16,20)

Chenin van de kalkrijke wijngaarden van Brézé. Vergist en gerijpt in eiken vaten. Gebakken makreel.

Domaine de Nerleux Les Loups Noir Saumur Champigny 2014 ( € 21,00/ 18,90)

Cabernet franc gerijpt op eiken vaatjes. Aromatisch, sappig, complex. De moeder van Amelie kookte hier parelhoen met morilles bij.

Emmanuel & Vincent Ogereau,  Anjou

Angers is het eindpunt van het reisje. We zijn nu midden in Anjou, de basis van het hertogdom Anjou. De Hertogen van Anjou regeerden tot 1480 over west Frankrijk en Engeland. De grandeur vind je terug in het kasteel en de kathedraal. Tegenwoordig is Angers het Wageningen van Frankrijk, waar onderzoek wordt gedaan op het gebied van de land- , tuin- en wijnbouw.  Ook in Anjou staan chenin blanc en cabernet franc centraal. Het meest bekend is Anjou om chenin van leisteen. Leisteen is veel harder dan kalkmergel, waardoor de wijngaarden droger zijn. De wortels van de wijnranken moeten dieper gaan om water en voedsel te vinden. De king of dry is Savennieres, de beroemdste zoete wijn is Coteaux de Layon.

Domaine Ogereau Savennieres Clos le Grand Beaupreau 2014 ( € 23,50/ 21,15)
Geconcentreerd, droog, messcherp. Nog maar net op dronk. Zwezerikje, Pieterman.

Domaine Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert 2014 ( € 17,00/ 15,30)
Zoet en zuur. Fris. Tarte tatin.

Domaine Ogereau Anjou rouge Villages Cote de la Houssaye 2011 ( €21,00/ 18,90)
Cabnernet sauvignon (!) van leisteen ! Cote de Bœuf !!!

Santé pour tous!

Arend-Jaap & team