Wijn in tijden van Corona.

Wijn in tijden van Corona

Ook in de wijnwereld is alles anders. Niet meer uit, maar thuis genieten. We kijken uit naar 1 juni.

In proefschrift een stuk over wijn in tijden van Corona, met een interview van Arend Jaap van der Lely:

Wijn op Dronk

Arend-Jaap van der Lely van het Haagse wijnimportbedrijf Wijn op Dronk heeft ook het roer moeten omgooien. ‘Het is wel vreemd. Ik was woensdag voor de lockdown nog in Beaune voor een kleine proeverij en bemerkte daar al een beetje rare sfeer. Vrijdag leverde ik nog wat wijnen aan een restaurant in Amsterdam. Toen ging op 15 maart de horeca helemaal op slot en schrokken we nogal. Onze business is voor meer dan 80% afhankelijk van de horeca.’ Het bedrijf heeft de schok eerst even laten inwerken en is aan het inventariseren geslagen om te bepalen wat te doen. ‘We hebben ons plan voor een consumentenwebshop versneld. Maar dat is wel een heel andere tak van sport. Welke vervoerders gebruik je, hoe verpak je de wijn en dan merk je dat het bij die bedrijven momenteel echt spitsuur is.’
De website maakt ook bij Wijn op Dronk de gemiste omzet van de horeca niet goed, maar verzacht wel de pijn. ‘Het leuke hiervan is de contacten met de consumenten, dat hebben we normaal niet. Maar onze focus zal altijd de horeca blijven.’ Inmiddels heeft Arend-Jaap de webshopoperatie aardig op orde en is hij bezig om afspraken te maken met zijn producenten over kleinere leveringen. ‘Onze contacten met de wijnproducenten zijn warm, maar daar hebben ze het erg moeilijk. Transport is soms lastiger. We maken gebruik van combinatiepallets en groupage, dat moet maar net beschikbaar zijn. Dus je moet rekenen op langere logistieke termijnen. Het voordeel van nu is dat zelfs producenten die voorheen onbenaderbaar waren aan ons willen verkopen.’

 

Dit bericht is gepost in Home. Bookmark de link.