Bitouzet Prieur

Resultaat 1–12 van de 28 resultaten wordt getoond

Domaine Bitouzet – Prieur  

Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur, een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Top climats voor wit in Meursault: ‘Charmes’, ‘Perrieres’ en ‘Santenots’ en in Volnay voor rood: ‘Taillepieds’ en ‘Clos des Chênes’. Alles samen zijn het 12 hectare aan prachtige wijngaarden, 4 wit en 8 rood.   

In 2020 is de gehele productie verhuisd naar een nieuwe kelder net onder Meursault, precies gemaakt zoals de familie dit wilde. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet, zesde generatie. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque detail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. Seksuele verwarring is bijvoorbeeld een simpele techniek om spuiten te voorkomen en toch de insectenplagen onder controle te houden. Biologisch compost wordt ingezet waar nodig, en geen enkele pesticiden of herbiciden komen in de buurt van de wijngaarden. De wijnen worden handmatig per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.  

De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping (20-20% nieuw). Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.  

De pinot wordt volledig ontsteelt en vergist in open houten vaten met minimale pigeage, waarna zij tussen de 18 en 24 maanden rijpen in pièces (20-30% nieuw). Ook de rode wijnen zijn elegant, met verfijnde aroma’s en super zachte tannine. De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.