Chateau Cantemerle

Toont alle 3 resultaten

Château Cantemerle   

Château Cantemerle is een der oudste landgoederen in Bordeaux, de eerste referentie (the Lords of Cantemerle of La Sauve Majeur Abbey) dateert uit de 12e eeuw. De naam is afkomstig van een zwart vogeltje ‘Le Merle’ die luidkeels zong tijdens de jacht op het landgoed. “Canta Merla” ook wel het lied van de merel! Rond de 16e eeuw werden er voor het eerst wijnstokken in de diepe gravel bodem verankerd.   

Het Château is prachtig gesitueerd net buiten het dorpje Macau, ten zuiden van Margaux. Als je vanaf de stad Bordeaux over de D2 rijdt naar de Médoc is Cantemerle een van de eerste grote chateau’s die je tegenkomt. In de classificatie van 1855 is Cantemerle als 5e Cru in steen gegrift, om daar altijd te blijven staan. Het areaal van Cantemerle is indrukwekkend met 92 hectare wijnstokken, beplant met 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 6% cabernet franc en 4% petit verdot. In de laatste 10 jaar heeft cabernet sauvignon terrein gewonnen ten koste van merlot. Echter, de grootste verandering in aangeplante variëteiten is de afname van cabernet franc, ingezet vanaf de jaren ‘80 toen het nog 24% van het areaal betrof.  

Cantemerle is stoer en compact in stijl met goede concentratie. Het volle spectrum van aroma’s wordt langzaam vrijgegeven, niet geschikt om in zijn eerste twee jaar na bottelen te drinken. Met tijd komen er geweldige tonen van lavendel, wild en tabak vrij. Als je niet kan wachten, drink dan de tweede wijn; Les Allées de Cantemerle.