Château de Lamarque

Toont alle 4 resultaten

Château de Lamarque   

Het kasteel van Lamarque heeft een vestinggracht en de daarbij horende brug, dikke muren, hoge torens, een onneembare reputatie, een groot landgoed en een rijke geschiedenis. Dit prachtige gebouw dat een slordige 1000 jaar geleden is gebouwd, draagt de titel kasteel met veel overtuiging. Tevens is Pierre-Gilles Gromand-Brunet d’Evry, huidig uitbater, een directe afstammeling van de Lamarque familie. Daarmee is het de langste eigendomslijn ter wereld van welke wijnfamilie dan ook!  

Het imposante kasteel is gesitueerd tussen Saint-Julien en Margaux in. Net ten oosten van Moulis-en-Medoc en de bekende Château’s Poujeaux en Chasse-Spleen. Het wijnbedrijf kiest net als veel châteaux in Moulis voor een relatief groot aandeel petit verdot, wat verband houdt met het kiezelachtige terroir. De variëteit rijpt namelijk langzaam en de pure kiezelbodem is warmer dan bodems met meer klei. In totaal bezetten de wijnstokken 38 hectare met een gemiddelde plantdichtheid van 7500 wijnstokken/ha. Verdeeld over drie losse maar aansluitende percelen. Het eerste plot is in het dorp Lamarque zelf, het tweede ten zuiden bij Ch. Malescasse en het derde grenst in het westen met Moulis-en-Médoc en het plateau Poujeaux. De verhouding is 45% cabernet sauvignon, 42% merlot en 10% petit verdot en plukjes cabernet franc. Cabernet franc wordt echter niet of nauwelijks in de Grand Vin gebruikt, waar het aandeel petit verdot alleen maar lijkt te groeien; 18% in 2018.  

De Grand Vin bedraagt ongeveer 200.000 flessen en de tweede wijn, Donjon de Lamarque 30.000. Het overblijvende stukje wordt als Ch. Cap de Haut, bulk Haut-Médoc verkocht. Het Chateau heeft altijd mooie wijnen gemaakt maar 2014 was een keerpunt voor ons, dit jaargang drinkt nu ook extreem goed! De schoonheid van de wijnen is sindsdien alleen maar gegroeid met als hoogtepunt 2019, zie hieronder.   

Chateau de Lamarque 2019: Pretty finish with plenty of energy and intensity. Perhaps the best Lamarque ever! Try after 2025” @ James Suckling 2021