Chateau Maucoil

Toont alle 6 resultaten

Château Maucoil

Château Maucoil is een biologische wijnproducent met 45 hectare net buiten Châteauneuf-du-Pape zelf. Het domaine geeft Châteauneuf een Nederlands (en protestant) tintje. Het Château is in 1622 gesticht door de archivaris van het Prinsdom Orange, dat in 1544 in het bezit van Willem van Oranje was gekomen.

Maucoil was een van de leidende Châteauneuf producenten in de jaren 1950 en 1960. Na een lange en serieuze dip, is in de jaren 1990 de weg om hoog weer teruggevonden. Onder leiding van Charles en Bénédicte Bonnet werd het potentieel van de bijzondere wijngaarden steeds meer benut. Sinds november 2022 is het in handen van de vindingrijke Bernard Duseigneur die Domaine Duseigneur (Chateauneuf, Lirac en delen Côte-du-Rhône) overnam in 2002 van zijn vader.

Het Château bevindt zich ten noordwesten van Châteauneuf aan de rand van de lieu-dit ‘Les Brusquières’. Een stuk bedekt met een dikke laag galets (kiezels) en veelal gericht op het koelere noorden.

Bernard brengt een andere filosofie dan zijn voorgangers. Snel zal het domaine omgezet worden van biologisch (sinds 2014) naar biodynamisch. Verder brengt Bernard een Bourgondische denkwijze over terroir. Er is na de overname een uitvoerig bodemonderzoek uitgevoerd wat het landgoed en zijn verschillende percelen in kaart brengt. Het blijkt een veel complexer plaatje; er zijn wel 26 verschillende bodemtypes geïdentificeerd. Hier staan alle 13 klassieke druivenrassen van Châteauneuf aangeplant en alles zal apart gevinifieerd worden. Alles wijst erop dat de uiteindelijke wijnen, tegen lokale traditie in, niet geblend zullen worden en dus gebotteld als expressies van één plot en één druif.