Chateau Raymond Lafon

Enig resultaat

Château Raymond-Lafon  

Château Raymond-Lafon is een duurzame wijnmakerij in Sauternes, direct gelegen naast Ch. d’Yquem. ‘Pas’ in 1850 opgericht en dus veel te jong voor de classificatie van 1855. Het produceert een zeer respectabele en evenwichtige stijl die krachtig en compact is, maar nooit plakkerig zoet.   

De verbinding met d’Yquem is niet alleen geografisch. Pierre Meslier was manager van d’Yquem toen hij in 1972 eigenaar van Raymond-Lafon werd. De volgende 18 jaar lang werkte hij voor d’Yquem, terwijl zijn vrouw het dagelijkse management van hun eigen landgoed en wijnmakerij overzag. Het bedrijf bezat toen 11 hectare wijngaarden en was aardig in verval geraakt. Met Pierre’s kennis van wijngaardbeheer, opgedaan in de beroemde ‘L’institut Agro Montpellier’ school werd er in de jaren 80 en 90 flink geïnvesteerd. Zowel bestaande wijngaarden werden aangepakt als nieuwe percelen aangekocht, het areaal is gegroeid tot 20 hectare.   

De wijngaarden zijn aangeplant met 80% sémillon en 20% sauvignon blanc. Deze wijnstijl leunt in zijn absolute kwaliteit nog meer op het oogstmoment dan andere topwijnen. Er wordt geoogst tussen 3 en 10 afzonderlijke tries (oogstrondjes door de wijngaard). Er zijn grofweg drie percelen, verdeeld over Sauternes, Bommes en Preignac. Sauternes ligt min of meer centraal. Bommes ligt dicht tegen de Ciron-rivier aan, die de bron is van de felbegeerde ochtendmist en de zo geliefde botrytus. Preignac ligt dicht tegen de Dordogne-rivier iets naar het noorden, waar de Ciron op uitkomt. De fermentatie is spontaan, en eindigt ook op natuurlijke wijze bij 13,5% alcohol, wat vrij uniek is! Door de botrytis-rot komt er een natuurlijk stofje wat ‘botryticine’ heet, dit doet de gisten hun activiteit stoppen rond dit alcohol percentage. De rijping is een indrukwekkende 36 maanden op 100% nieuw Frans eikenhout.   

Het is een ware ‘insider Sauternes’ die niet via traditionele distributie wordt verkocht en daarom de spotlight soms wat mist. Dit veranderd niks aan de kwaliteit, Raymond-Lafon doet niet onder voor de grootste wijnen uit Sauternes en Barsac!