Domaine Betton

Toont alle 4 resultaten

Christelle Betton  

“Christelle Betton is a real winemaker of the moment: That is, a true artisan doing everything by hand and attracting deserved attention to an oft-overlooked terroir“ Ian Cauble, Master Sommelier  

Domaine Christelle Betton is een gemengd bedrijf, naast 6,5 ha aan wijngaarden, zijn er ook gaarden met abrikozen en kersen. In 1976 opgezet door opa, voortgezet door papa Roland en sinds 2009 onder leiding van Christelle. Het bevindt zich in de AOC Crozes-Hermitage in het dorpje La Roche-de-Glun, net ten zuiden van Tain-l’Hermitage.  Christelle is flamboyant, alles met de hand en puur natuur.   

Ze hebben 6 ha wijngaarden in Crozes-Hermitage en 0,5 ha in Hermitage, biologisch beheert maar zonder certificaat. Ze maakt twee rode cuvées Crozes, waaronder een zeer expressieve syrah van oude stokken onder de naam Caprice. Witte Crozes-Hermitage, genaamd Elixer, komt van een single parcelaire aangeplant in 1985 met alleen marsanne. Een andere witte Crozes, Circé komt van een perceel dicht tegen Hermitage aan en heeft een lössbodem. Dit bodemtype en de marsanne druif zorgt voor relatief veel complexiteit in zijn jeugd met acacia, gedroogd fruit, witte peper en citrus. Ook maakt Christelle een witte Hermitage, fruit van een klein plot met een zeer open zuidelijke expositie en een geweldig potentieel.  

Christelle haar doel is een pure en verfijnde stijl maken. De koele noordelijke mistral winden en de steenachtige bodem in de wijngaarden in La Roche-de-Glun dragen daaraan bij. De benodigde vaardigheden heeft ze van haar vader en opa geleerd. Fermentatie is spontaan en de rijping van de wijnen ziet vrijwel geen nieuw hout. Klaren en filteren doet Christelle eigenlijk nooit met haar wijnen, om de wijn zo levendig en compleet mogelijk te houden.