Domaine de Coyeux

Toont alle 3 resultaten

Domaine de Coyeux  

Domaine de Coyeux brengt geordende wijngaarden in cultivatie, wilde bossen en spectaculaire witte kalkstenen pieken samen in dit oogverblindend mooie landschap. De uitzichten op het landgoed zijn simpelweg adembenemend. Sinds 1976 is het land uitgebreid van 7 tot 112(!) hectare van één aansluitend stuk. Van dit totaal zijn er 65 hectare onder wijnstokken, in conversie naar volledig bio. De productie is grofweg verdeeld over twee belangrijke stromen. Allereerst de zoete wijn Muscat de Beaumes-de-Venise van ‘Muscat blanc à petits grains’. Als tweede rood AOC Beaumes-de-Venise en kleine beetjes AOC Gigondas van grenache, syrah en mourvèdre.  

De Dentelles de Montmirail (775 m) en nog lokaler Montagne de Coyeux (300 m) zorgen voor koele luchtstromen die in de zomer voor frisheid zorgen. Het groot effect op het temperatuur contrast tussen dag en nacht, en brengt zo aromatischere druiven voort. De bodem stamt uit het Trias-tijdperk. Een heel typerend desintegrerend ijzerrijk kalksteen wat grote poriën voortbrengt. Deze poriën worden gevuld met klei die het winterwater uit de grond opvangen, wat in de zomer wordt vrijgegeven aan de dorstige planten in de hete zon. Het zijn natuurlijke bodems, minimaal bewerkt, waar het microbiële leven de vrije loop krijgt om de bodem organisch te verrijken. Ik weet niet of ik in dit klimaat een geschiktere bodem dan deze kan bedenken…  

Trots van het domaine zijn zeer oude stokken muscat van lieu-dit “La Montagne”, waar een unieke cuvée ‘ALEGRIO’ van gemaakt wordt. Domaine de Coyeux steekt in de appellatie boven de rest uit omdat alles domein gebotteld is. Veel Muscat Beaumes-de-Venise wordt gekocht door négociants, die er vervolgens een wat anoniemere wijn van maken.  Wat een geweldige wijnen die direct, en op het fruit zijn gemaakt. Stuk voor stuk hebben ze een fenomenale balans, die haast spontaan en natuurlijk verworven lijkt te zijn. Het tegendeel is waar, dit is puur vaardigheid en kennis gecombineerd met traditie en technologie.