Domaine Jean Touzot

Toont alle 2 resultaten

Domaine Jean Touzot  

Domaine Jean Touzot is een kleinschalig familiebedrijf in Martailly van 11 hectare. Dit is het noordelijkste stukje Mâconnais, grenzend aan de Côte Chalonnaise. Frédéric Touzot nam het bedrijf in 2002 over van zijn vader Jean (na stages in Zuid-Afrika en afgestuurd aan Lycée Viticole in Mâcon). Toen Frédérics overgrootvader het domein kocht als boer was het slechts 1 hectare aan wijnstokken en leunde het leeuwendeel van de opbrengsten op het vee. Gaandeweg werd de kudde vervangen door wijnstokken.   

Frédéric is volledig van chemische bestrijdingsmiddelen afgestapt en vertrouwd op ambachtelijke preventieve werkzaamheden zoals het ploegen van de bodem. Het belucht de bodem, wat meerdere positieve neveneffecten heeft, zoals de wortelstructuur, ze gaan dieper groeien.   

De wijngaarden bestaan veelal uit chardonnay (60%) en deze druif geniet hier van perfecte omstandigheden: zuidelijk georiënteerde heuvelruggen met gunstige hellingsgraad, een dunne toplaag met direct daaronder het kalkrijke moedergesteente.  

De verwerving van het perceel ‘Les Parettes’ was een keerpunt in de geschiedenis van de Touzots. Jarenlang had vader Jean geroepen dat dit stuk grasland van 3 hectare perfect zou zijn voor wijn, Frédéric had geluisterd. Het was een enorme klus, vooral de grondegalisatie en er moesten aanhangerladingen aan grote stenen afgevoerd worden. Uiteindelijk duurde de aanplant wel drie seizoenen. De bodem is klei-kalksteen, met een mergel laag op 25 cm. De toplaag is niet dieper dan 50 cm, dit zorgt dat deze niet een te grote fertiliteit brengt. De aarde is warm en verwelkomend voor de wijnstokken.