Egly Ouriet

Egly-Ouriet   

Fonetisch: “ég-lee oou-ree-ay”. Francis Egly is een van de pioniers als ‘growers champagne’,  begonnen met alleen eigen druiven vergisten en champagnes bottelen in 1982. Het alsmede als het merendeel van de wijngaarden liggen in Ambonnay (8 ha). Ze bezitten ook wijngaarden in Grand Cru dorpjes in aangrenzend Bouzy (0,3 ha) en Verzenay (1,4 ha). Ook bezit Francis primeur cru wijngaarden in het noordelijke Vrigny en het westelijke Bisseul (richting Epernay). Totaal zo’n 11 hectare.  

Een van de geheimen bij Egly-Ouriet is rijper plukken. Daardoor hebben de champagnes minder dosage nodig (max 2 à 3 gr/L) en dat laat de wijn vrijer. De basiswijn krijgt langere rijping op hout en alles is spontaan vergist. Mede hierdoor zijn de wijnen veel vineuzer, ook wel expressiever en complexer. Bovendien klaart en filtert Francis de wijnen eigenlijk nooit en dat is zeer ongebruikelijk in de Champagne! Dit laat de wijn in zijn complete vorm, een holistische benadering. Ook is het domaine biologisch gecertificeerd, een uitzondering in de Champagne!   

Met alle respect voor de grote huizen, maar wat Egly-Ouriet doet in de wijngaard is voor ‘de commerciële merken’ simpelweg onmogelijk. De Champagnes stralen van klasse en liefde en zijn steeds moeilijker verkrijgbaar. De terroir-filosofie spat ervan af en alles wat Francis doet staat in het teken van kwaliteit en respect.  Naast diepte en lengte valt het verfijnde en zachte mondgevoel op, dat is knap voor een wijn met zulke hoge zuren! In alle categorieën Champagne die Francis maakt is het werkelijk fenomenaal, van instap tot vintage.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.