Mas de Boislauzon
Mas de Boislauzon is een biologische wijnmakerij net ten noorden van Châteauneuf-du-Pape. Vlakbij Orange, de leuke stad met zijn Romeinse amfitheater. Het is een familiebedrijf, 5e generatie met zus Christine en broer Daniel Chaussy aan het roer. Daniel’s tweeling Quentin en Joris en Christine’s zoon Arnaud (alle drie vintage 1995) zijn inmiddels ook aan boord.
Mas de Boislauzon dankt zijn naam aan de wijngaard Boislauzon in het noorden van de AOC Châteauneuf-du-Pape. Het domein bezit 12 hectare in Châteauneuf-du-Pape, verdeeld over 15 percelen in de lieux-dits Cabrières, Boislauzon, La Gardiole, Palestor, Pignan en Les Brusquières. De schets van de 2 eiken, die op vele etiketten staat, is de eigenlijke grens van Châteauneuf-du-Pape. Daarbuiten beheren ze 20 hectare in Côtes du Rhône Villages, eveneens verspreid over 15 percelen. Dan zijn er nog 2 hectare Vin de France. De biologische werkwijze is lang geleden geïmplementeerd. Certificering volgde in 2012. In 2021 is de stap gezet naar biodynamie (zonder certificaat), met de maankalender als leidraad voor werkzaamheden in zowel wijngaard als kelder.
Alle druiven worden met de hand geoogst en streng geselecteerd. In de kelder kiest men voor trosvergisting met natuurlijke gisten, rijping in beton en traditionele foudres. De wijngaarden bestaan vooral uit oude stokken grenache en mourvèdre, aangevuld met syrah, cinsault en carignan. De aangeplante witte druiven zijn grenache blanc, roussanne en clairette.
Bio
Chateauneuf du Pape

