Peter Solva

Toont alle 7 resultaten

Tenuta Peter Sölva   

Een stokoude wijnproducent uit Kaltern (of Caldaro) in het hart van het Italiaanse Alto Adige, de sub regio Oltradige. Sinds 1731 verbouwd de familie druiven. Alle wijnen worden geproduceerd onder de DOC Alto Adige. Vele druivenrassen staan aangeplant over 12 hectare verdeeld. De bodem bestaat voornamelijk uit glaciale kalksteengrind. Met meer of minder klei en leem. De gekozen variëteiten staan in lijn met wat gebruikelijk is in de streek; gewürztraminer, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc en – grigio. Cabernet sauvignon, lagrein, vernatsch en pinot nero. Met af en toe een exoot zoals cabernet franc en grenache.   

Het wijnmaken bij Peter Sölva is gemoderniseerd; strenge temperatuurcontrole, het blokken van de malolactische vergisting waar nodig, langdurige rijpingen op de fijne gisten en soms een percentage rijping op hout voor structuur en body. Voor rood wordt bijna alles ontsteelt. Daarna volgt een intensieve maceratie van de schillen en vaker wel dan niet saignée-methode; aftappen van most om concentratie te verhogen (tot wel 30% van de topwijnen!). Houtrijping is altijd subtiel en is dienend i.p.v. dominant.  

Het is indrukwekkend om te proeven dat het niet uitmaakt welke wijn of druif je proeft, de signatuur van de familie weeft als een rode draad door het gehele spectrum aan wijnen. Alle wijnen zijn glashelder, eerlijk en bovenal direct, geen strenge gesloten wijnen.