Vincent Ogereau

Resultaat 1–12 van de 30 resultaten wordt getoond

Domaine Ogereau  

Domaine Ogereau is een biologische familie wijnmakerij in Val-du-Layon, Anjou. De familie beheert 23,8 hectare, waarvan 16 witte en 7,5 hectare rode druiven. Voor wit is bijna alles chenin, en een paar plukjes chardonnay. Voor rood is het overwegend cabernet franc, een respectabele aanplant cabernet sauvignon en kleine beetje gamay en grolleau.   

Ogereau is sinds geruime tijd echt een begrip in appellaties als Savennières, Anjou en Coteaux du Layon. Recent hebben ze een heel spannend perceel overgenomen in Quarts de Chaume. Wat het domein siert zijn samenwerkingsprojecten met collega wijnmakers Yves Guégniard van Domaine de la Bergerie en Claude Papin van Château Pierre-Bise. Deze samenwerkingen zetten de toon en laten zien hoe waardevol het kan zijn de koppen bij elkaar te steken, elkaar te helpen en zo samen naar een hoger niveau te groeien.  

Zoon Emmanuel heeft het stokje in geleidelijke en weloverwogen stappen overgenomen van vader Vincent. En ondanks dat vader Vincent en moeder Catherine nog steeds nauw betrokken zijn bij het project, zijn er grote veranderingen ingezet en doorgevoerd in de laatste tien jaar. Op veel domaines gaat dit er toch anders aan toe en het laat zien hoe weloverwogen de nieuwe koers is die gevaren wordt (en tevens dat de hele familie aan boord is). De wijnen zijn nu droger, preciezer en verfijnder.  

Zoals je misschien proefondervindelijk hebt kunnen vaststellen laat chenin blanc zich zien in vele verschillende gedaantes. Overrijpe chenin blanc is rijk, aromatisch en weelderig. Andere chenin is gestileerd met een feilloze balans en houtrijping op nieuw barrique. Weer andere ‘pineau de loire’ is heel mineraal en schoon. Dan hebben we het nog niet eens over de mousserende en zoete stijlen gehad.  Domaine Ogereau voedt zijn wijnen op een geheel eigen wijze op, met vlijmscherpe precisie die gedefinieerd wordt door elektrische zuren en een helderheid waar kristal nog een lesje van kan leren. Dat Emmanuel Ogereau een artiest is staat voor ons buiten kijf. En als ik mezelf permitteer weg te dromen in de wereld van beeldspraak en analogie, zien we deze talentvolle wijnmaker als beeldhouwwerker. Het gereedschap is geen traditionele beitel en hamer maar een lasersnijmachine, zo precies en gedetailleerd komen zijn wijnen over. Toch wordt het nooit voorspelbaar of correct, de wijnen zijn geladen met spanning en spontaniteit. Het is daarmee heel knap hoe de wijnen balans vinden op dit speelveld. De sleutel is het moment van plukken en tegelijkertijd met gedegen kennis zoveel mogelijk aan de krachten van de natuur overlaten.