Auxey-Duresses
Auxey-Duresses ligt ten westen van Meursault. Het is een kleine appellatie (135 ha), waarbinnen zowel rode als witte wijn gemaakt wordt. De rode wijnen komen vooral van de kalkrijke zuidhelling van de Montage du Bourbon, de witte van de op de noordoost georiënteerde wijngaarden richting Meursault. Auxey-Duresses is een voor Bourgondische begrippen betaalbaar alternatief voor Meursault en Volnay.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare groot, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard wordt “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. Zijn wijnen zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Auxey-Duresses Premier Cru Les Bas de Duresses
Het fruit voor deze wijn komt van de wijngaard “Les Bas de Duresses”, Vincents eerste aankoop en lievelingswijngaard. Grenzend aan de dorpen Monthélie en Meursault. Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteelt en vergist in open vaten met temperatuur controle. De vergisting is volledig spontaan om het terroir maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques waarvan 30% nieuw. Rijping van 18 maanden en een overheveling na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking en geduld. Bottelen op het domaine.