Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur, een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque detail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping (20-20% nieuw). Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot wordt ontsteeld en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage, waarna zij tenminste achttien maanden rijpen in pieces (20-30% nieuw). Ook de rode wijnen zijn elegant, met verfijnde aroma’s en superzachte tannine. De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Bourgogne Chardonnay
Chardonnay van een lieu-dit (0,71 ha) net ten westen van de D974 onderaan de ‘côte, genaamd ‘Les Herbeaux’. Zoals de theorie doet vermoeden vinden we hier wat meer klei dan kalk, anders dan midden op de hellingen. Guyot getraind, aangeplant in 1953 en 2010 met 10.000 wijnstokken per hectare. Ongeveer 55 hl/ha geoogst rond begin tot half september. In de kelder worden de hele trossen direct geperst, gevolgd door een spontane vergisting op barriques, waarvan 20% nieuwe vaten. Daarna rijpt de wijn op de fijne gisten gedurende 12 tot 15 maanden. Er wordt geklaard met bentoniet en gebruik gemaakt van een diatomaceous earth filtratie systeem.