Auxerre is van oudsher een belangrijke wijnstad. Net als Parijs ligt Auxerre aan de Seine; de vaten Pinot en Chardonnay konden dus eenvoudig naar Parijs verscheept worden. De grootste en bekendste appellatie in deze regio is Chablis. Veel kleiner en minder bekend zijn Irancy (Pinot Noir), Saint Bris (Sauvignon Blanc) en Bourgogne Cote d’Auxerre (Chardonnay). Onbekend maakt nog niet onbeduidend. Er wordt door sommige producenten erg goede wijn gemaakt. Vader Jean-Louis en zoon Jean Christophe Bersan bewerken samen 22 hectare in de volgende appellaties: Auxerre: Chablis, Saint Bris, Irancy en Bourgogne Cote d’Auxerre. Veel wijngaarden zijn nog aangeplant door opa, zo’n 65 jaar geleden. Er wordt biologisch gewerkt en gezocht naar de maximale expressie van terroir en druif; zo heeft iedere wijn een eigen karakter. De kelders van de familie Bersan bevinden zich in Saint Bris in het ondergrondse stelsels van gangen en tunnels dat in de Middeleeuwen is ontstaan, niet alleen voor het maken voor wijn maar ook als versterkte schuilplaats in tijden van oorlog. De wijngaarden van de Cote d’Auxere zijn wat vruchtbaarder dan die van Chablis. Chardonnay Cote d’Auxere is daardoor wat voller en zachter. 2014 was een groot jaar. De wijn werd vergist en gerijpt in stalen tanks. Mooie aroma’s van appel, citroen en yoghurt.
Domaine Bersan Bourgogne Blanc Cotes d’Auxerre 2014
€ 13,50
Wit – chardonnay – appel – citroen – yoghurt – sappig
Uitverkocht