Aligoté is met zo’n 10% de tweede witte druif van de Bourgogne. Het ras is in de 17e eeuw ontstaan als een kruising tussen en gouais blanc en pinot noir. Priester, verzetsstrijder en burgemeester van Dijon, Canon Félix Kir was dol op aligoté met een scheutje crème de cassis. Deze cocktail heet sindsdien Kir (Kir Royal is gereserveerd voor crémant met cassis).
Net als chardonnay is aligoté een echte terroir-wijn; aligoté van een goed perceel en zorgvuldig gevinifieerd is groots. Het probleem is echter dat chardonnay van dat goede perceel veel meer oplevert, reden waarom aligoté vaak alleen nog te vinden is op koudere percelen. Door de opwarming van de aarde zijn ook de van oorsprong koude percelen nu warmer en is aligoté niet meer dun en zuur, eerder rijp en verfrissend. Het aantal goede producenten groeit en deze laten zich graag Aligoteurs noemen. Goede aligoté wordt gekenmerkt door aroma’s van madeliefjes, appels, gele pruimen en selderij. Op hout vergist ontstaan ook aroma’s van hazelnoot. Aligoté is zeer geschikt voor flesrijping. Het is nu zonde om aligoté op smaak te brengen met cassis.
Het domein van Clotilde Davenne heet ook Les Temps Perdus, naar “de vrije tijd” die zij aan haar eigen wijngaarden besteedde naast haar werk als eerste wijnmaker van het grote Chablis huis Jean Marc Brocard (te vinden bij Gall & Gall). In 2006 heeft zij Brocard vaarwel gezegd en werkt zij alle dagen in haar eigen domein. Clotilde maakt een groot aantal verschillende wijnen, voor een groot deel van haar eigen wijngaarden vol oude stokken rond Prehy, ten zuiden van Chablis. Voor haar grands crus koopt zij druiven van bevriende wijnmakers, die net als Clotilde hebben gekozen voor duurzame wijnbouw gericht op kwaliteit. De wijnen van Clotilde combineren een duidelijk terroirstempel en de hand van de wijnmaakster: optimaal rijp fruit en mooi extract.
De Aligoté Vieilles Vignes komt van 70+ stokken in Saint Bris. Men zegt dat aligoté zijn oorsprong vindt in dit hoekje van Frankrijk. Vergist in RVS tanks, daarna 18 maanden sur lies. Enorm geconcentreerd, met aroma’s van acacia, citroen, mirabellen en amandel.
Burghound: “excellent” “worth checking out”.