“ There is no better expression of the all-conquering Chardonnay than the full but tense, limpid but stony wines it makes on the heavy limestone soils of Chablis.” (Hugh Johnson)
Chablis is meer dan de bekende wijnregio aan de noordkant van de Bourgogne. Chablis is ook een van de meest nagemaakte wijnen op deze planeet. Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met California Chablis. Nog meer is Chablis een wijnstijl, minerale Chardonnay, als het goed is rijk aan aroma’s van citroen en schelpen. Chablis is het epitoom van cool climate Chardonnay.
De echte hoogtijdagen van Chablis zijn echter langer geleden. Rond 1890 waren hier maar liefst 40.000 hectares aan wijngaarden. De phylloxera (druifluis), die Chablis in 1887 bereikte en de aanleg van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée, die Parijs ontsloot voor goedkope wijnen uit Zuid Frankrijk hebben Chablis letterlijk gedecimeerd tot de huidige 4500 hectares. Het belangrijkste afzetgebied is nog steeds Parijs: Huitre de Belon et vin de Chablis behoort tot de culinaire cultuur, met de Rue d’Opera als hoofdstraat.
De klimaatverandering heeft er voor gezorgd dat de druiven rijper worden; in Chablis is de laatste jaren gemiddeld een graad warmer dan 20 jaar geleden, wat minder cool climate. Wel zijn er vaker hagelbuien. Het terroir van Chablis is beroemd: Kimmeridgian klei met veel fossielen. Kalksteen zorgt voor een goede waterhuishouding en la terre blanche zorgt voor weerkaatsing van de zon, wat weer goed is voor de fotosynthese. Je komt dit terroir ook in Sancerre tegen.
Vader Jean Francois en zoon Pierre Louis Bersan bewerken samen 22 hectare in de volgende appellaties: Auxerre: Chablis, Saint Bris, Irancy en Bourgogne Cote d’Auxerre. Veel wijngaarden zijn nog aangeplant door opa, zo’n 65 jaar geleden. Er wordt biologisch gewerkt en gezocht naar de maximale expressie van terroir en druif; zo heeft iedere wijn een eigen karakter. De kelders van de familie Bersan bevinden zich in Saint Bris, het enige gebied in de Bourgogne waar Sauvignon Blanc wordt verbouwd. Dit is minder vreemd dan het klinkt; Sancerre, de Franse koningin van Sauvignon Blanc, ligt dichterbij dan Dijon.
De Chablis komt uit een wijngaard tussen Prehy en Courgis, die grenst aan Premier Cru Les Beauregards. De bodem is rijk aan de witte, Kimmeridge klei die zo typerend is voor Chablis.
De druiven zijn met de hand geplukt. Vergisting en rijping in stalen tanks. Volle unoaked Chardonnay (witte perzik, citrus, witte peper). Ideale begeleider van schaal- en schelpdieren, salades. Vakpers en collega-vignerons zijn zeer onder de indruk van de 2014. Onder meer 17/20 Bourgogne aujourd’hui.