Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Franse vader en een Nederlandse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants: jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven, die zij per kilo moeten afrekenen, van topkwaliteit zijn.
Bogan in Bogandy
Mark is en blijft de Australiër die in de eerste plaats lekkere wijn wil maken, ook als die wijn niet past in het keurslijf van de strikte Franse wijnwetten. Mark is dan bogan, Australisch dialect voor iedereen die dwars en stout is.
De Bogan is een blend van 70% pinot noir en 30% gamay, samen vergist en gerijpt in oude pièces (kleine vaten). Mark labelt zijn Red Bogan als Coteaux Bourguignons, de appellatie voor wijnen die in de traditionele hokjes passen.