Gevrey
In Gevrey-Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk (de vignerons in Gevrey weten het zeker) zijn de wijngaarden in Gevrey de oudsten van de Bourgogne. Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag, vroeger Les Ducs, tegenwoordig het departementale kantoor van de INAO, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor het AOC-stelsel.
Gevrey-Chambertin is voor Bourgondische begrippen groot, 454 ha: 315 ha village, 84 ha premiers crus en 55 ha grands crus. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey-Chambertin. De grands crus liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvel op. De premiers crus vallen uiteen in twee blokken: ten zuiden van het dorp boven en onder de grands crus; aan de westkant van het dorp in de Combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletsjer. De Premier Cru Clos Saint Jacques ligt hier, een van de beste wijngaarden van de appellatie. De wijnen van Gevrey behoren tot de meest gestructureerde van de Bourgogne, meestal meer concentratie en tannines dan wijnen uit Vosne, Chambolle of Vougeot.
Amélie Berthaut
De familie Berthaut is alweer bezig aan de zevende generatie in lijn van wijnmakers. Het domein staat sinds 2013 onder leiding van de jonge en gedreven Amélie Berthaut, vintage 1988. Amélie is een zeer getalenteerd vigneronne en slimme dame die het geluk heeft om in de juiste familie geboren te zijn. Ze valt nogal op in het dorp omdat ze in een turqoise jeep rondrijdt, dus als je in Fixin bent, pik je haar er zo tussenuit! Zoals de naam van het domaine doet vermoeden is het een fusie van wijngaard bezittingen van twee families. De wijngaarden van vader Denis en oom Vincent Berthaut uit Fixin zijn samengebracht met wijngaarden van moeders kant, Marie-Andrée Gerbet, die zich vooral in Vosne bevinden. Het bedrijf heeft nu 18 hectares aan eigen wijngaarden. Wat een behoorlijk aantal is voor Bourgondische begrippen, het is wel even goed zo.
Amélie is nu al een fenomeen. Ze draagt de leiding van een diepgeworteld familiebedrijf in de Côte de Nuits sierlijk, opgewekt doch verantwoordelijk en serieus. Ze heeft respect voor wat was maar werkt met eigenwijze vastberadenheid en discipline naar wat komen gaat. Dit in combinatie met oud plantmateriaal op zeer fraaie lieux-dits zoals ‘Clos Vougeot’, ‘Echézeaux’, ‘Les Suchots’, ‘Lavaux St.-Jacques’ en nog vele prachtige wijngaarden, geeft ons de overtuiging dat hier een ‘grand domaine’ in wording is.
De meest noordelijke premier cru van de gehele Côte d’Or; ‘Les Arvelets’ is een wijngaard en wijn waar de familie heel trots op is, ondanks vele grote namen die hierboven al benoemd zijn. Dit is namelijk een relict uit een andere tijd, het merendeel van de stokken zijn dik 70 jaar oud. Het is een stenige wijngaard met veel fossielen in de mix tussen wat kalk en klei. Het moeder gesteente bestaat uit verschillende types kalksteen uit het Jura.
De stijl van de wijnen is absoluut moderner en ‘vrouwelijker’ geworden. Het rustieke randje is er vanaf en er is meer finesse door een langzame extractie, zachtjes persen en bescheiden hout gebruik. Wat ook opvalt is de toename van het aandeel trospersing. De druiven vergisten dan met de steeltjes. De wijnen van Amélie zijn charmant en hebben iets dat je als moeiteloos kunt omschrijven, zo puur en zacht. Typisch Amélie zijn ook de aroma’s van peperkoek.
Cuvée Gevrey-Chambertin
Gevrey van bodem met meer alluviaal en marnes de Bresse + klei. Daardoor een Gevrey ‘très typique’ in comfort en textuur. Meer dan 60 jaar oude stokken van 0,52 ha wijngaarden Les Crais en La Burie, beide in Gevrey uiteraard.