In Gevrey Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk (de vignerons in Gevrey weten het zeker) zijn de wijngaarden in Gevrey de oudsten van de Bourgogne. Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag, vroeger Les Ducs, tegenwoordig het departementale kantoor van de INAO, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor het AOC stelsel. Gevrey kijkt vooral ook neer op Nuits Saint Georges en Beaune.
Gevrey Chambertin is voor Bourgondische begrippen groot, 454 ha: 315 ha village, 84 ha Premier Cru en 55 ha Grand Cru. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey Chambertin. De Grands Crus liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvel op. De Premiers Crus vallen uiteen in twee blokken: ten zuiden van het dorp boven en onder de Grands Crus; aan de westkant van het dorp in de Combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletsjer. De Premier Cru Clos Saint Jacques ligt hier, een van de beste wijngaarden van de appellatie. Een uitloper van de Combe steekt de N74 over. Hier vind je onder meer de wijngaarden Les Crais en La Justice. De wijnen van Gevrey behoren tot de meest gestructureerde van de Bourgogne, meestal meer concentratie en tannines dan wijnen uit Vosne, Chambolle en Nuits.
De wortels van het domein van Pierre Naigeon gaan terug tot 1890, toen in de Bourgogne een nieuw begin moest worden gemaakt. De Phylloxera had alle stokken vernietigd en de wijngaarden werden opnieuw geplant met ranken geënt op Amerikaanse onderstokken. Vatenmaker Fernand Naigeon had moeite om al zijn vaten te verkopen en begon deze daarom maar zelf te vullen. Maison Naigeon was geboren. Na groei en krimp (dat heb je met de Napoleontische successiewetten) staat het bedrijf nu onder leiding van Pierre Naigeon. Pierre bewerkt nu 60 grote en kleine wijngaarden, samen 11,5 ha, waaronder percelen met veel oude stokken in Grands Crus Bonnes Mares en Charmes Chambertin. Pierre’s wijnmakerij staat op het industrieterrein van Gevrey, niet romantisch, wel praktisch. Zijn table de tri heeft hij overgenomen van Domaine de la Romanee Conti.
Het bijzondere van Pierre Naigeon is dat ieder perceel apart wordt gevinifieerd. Dit betekent dat Pierre alleen al 8 verschillende Gevrey’s maakt. Pierre werkt met groot respect voor de natuur. Sinds 2019 is hij biologisch gecertificeerd. Aan veel wijn wordt zelfs bij de botteling geen sulfiet meer toegevoegd. De wijnen van Pierre Naigeon blijven voor een groot deel in Frankrijk. Veel gaat naar *** restaurants, waaronder L’Arpege, Ledoyen, L’Astrance en Paul Bocuse.
Grand Cru Mazys Chambertin is de meest noordelijke Grand Cru van Gevrey en grenst direct aan het dorp. Pierre bezit een klein stukje, 395 m2 in Les Mazys Hauts, het beste stuk met een zeer kalkrijke bodem. Genoeg voor een vat, 300 flessen. Vergisting en rijping op nieuwe eiken vaten. Veel finesse. Aroma’s van frambozen, kersen, bramen, zwarte peper, vanille.