Pierre Naigeon
De wortels van het domein van Pierre Naigeon gaan terug tot 1890, toen in de Bourgogne een nieuw begin moest worden gemaakt. De phylloxera had alle stokken vernietigd en de wijngaarden werden opnieuw geplant met ranken geënt op Amerikaanse onderstokken. Vatenmaker Fernand Naigeon had moeite om al zijn vaten te verkopen en begon deze daarom maar zelf te vullen. Maison Naigeon was geboren.
Een paar generaties verder heeft kleinzoon Pierre en heuse naam neergezet. Onlangs heeft Pierre zijn bedrijf verkocht, maar hij blijft wel adviseren. Het domaine telt 60 grote en kleine wijngaarden, samen 11,5 ha, waaronder percelen met veel oude stokken in Grands Crus Bonnes Mares en Charmes Chambertin. De wijnmakerij staat op het industrieterrein van Gevrey, niet romantisch, wel praktisch. De table de tri heeft Pierre overgenomen van Domaine de la Romanée-Conti.
Het bijzondere van Pierre Naigeon is dat ieder perceel apart wordt gevinifieerd. Dit betekent dat er alleen al 8 verschillende Gevrey’s worden gemaakt. Pierre Naigeon werkt met groot respect voor de natuur. Sinds 2019 is het huis biologisch gecertificeerd. Aan veel wijn wordt zelfs bij de botteling geen sulfiet meer toegevoegd. De wijnen van Pierre Naigeon blijven voor een groot deel in Frankrijk. Veel gaat naar *** restaurants, waaronder L’Arpège, Ledoyen, L’Astrance en Paul Bocuse.
Haut-Côtes de Nuits Rouge
De wijngaarden voor de Haut-Côtes de Nuits bevinden zich wat hoger op de Côte en zijn zo’n 3-4 graden koeler. Dit zorgt voor een mooie frisheid en goede zuren. Afkomstig van 7 ha wijngaard met jonge stokken, verdeeld over drie lieux-dits: Martennes, Riotte en Petite Vigne. Vers geplukte aardbeien en rode kersen, ziltig, goede zuurgraad, balans.