Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. Meursault staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes” (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. Meursault heeft in tegenstelling tot Puligny en Chassagne geen grands crus binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay door de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen. Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premiers crus wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. De wijnen uit het dal kunnen zeer de moeite waard zijn in droge jaren. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl van Comtes Lafon en zijn navolgers en de ingetogen, reductieve stijl van Coche-Dury en zijn navolgers. Meursault à la Comtes Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, Meursault à la Coche Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.
Bachey-Legros
Bachey-Legros in Santenay was lang een domein met een aantal zeer goede wijngaarden met oude stokken dat het potentieel niet volledig benutte. De meeste druiven werden verkocht aan négociants in Beaune. Met de komst van een nieuwe generatie (Samuel en Lénaïc; de laatste heeft stage gelopen bij Vincent Bouzereau) is dit aan het veranderen. Bachey-Legros is door Decanter op de lijst Domaines to watch gezet. In 2017 is Bachey-Legros door vaktijdschrift Bourgogne aujourd’hui genomineerd als producteur de l’année. De pinots uit Santenay, Maranges en Chasssagne en de chardonnay’s uit Chassagne behoren inmiddels tot de besten van deze appellaties.
Het geheim achter dit succes: lagere rendementen, strengere selectie. Voor de witte wijnen kiezen de broers nu voor een wat meer reductieve, zuurstofarme manier van wijn maken. Dit accentueert het vuursteen-achtige karakter van Chassagne. De rode wijnen komen van zulke oude stokken dat het devies minimaliste is, de druiven hebben nauwelijks hulp nodig om te worden tot bijzondere wijnen.
Meursault Les Chevalières
Mede dankzij klimaatverandering een steeds populairdere wijngaard. Direct boven het dorp gelegen, en stukken koeler dan de wijngaarden onder het dorp. De wijngaard heeft een noordoostelijke expositie en bevindt zich op een helling met een milde inclinatie. Een zeer kalksteen rijke wijngaard met een dunne toplaag (30-40 cm). In de kelder volgt een lange wilde fermentatie oplopend tot 2 maanden. Battonage afhankelijk van het jaargang maar steeds conservatiever. Rijping van 12 maanden op 100% barrique met 25% nieuw, en daarna 2 maanden rijping op tank.
Geeft veel mineraliteit, zesty citrus fruit, zoutig en enorm veel lengte. Mooie wijn-spijs: forel met amandelen of bresse-kip met truffel.