Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. Meursault staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. Meursault heeft in tegenstelling tot Puligny en Chassagne geen grand cru binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay door de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen. Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premiers crus wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. De wijnen uit het dal kunnen zeer de moeite waard zijn in droge jaren. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl van Comtes Lafon en zijn navolgers en de ingetogen, reductieve stijl van Coche-Dury en zijn navolgers. Meursault à la Comtes Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, Meursault à la Coche-Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur, een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque detail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste veertien maanden vatrijping (20-20% nieuw). Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot wordt ontsteeld en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage, waarna zij tenminste achttien maanden rijpen in pièces (20-30% nieuw). Ook de rode wijnen zijn elegant, met verfijnde aroma’s en super zachte tannine. De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Les Perrières Premier Cru
François Bitouzet bezit een perceel in het hoge gedeelte, Les Perrières dessus. De wijn wordt vergist en zestien maanden gerijpt in kleine eiken vaten (25% nieuw). Een zeer geconcentreerde chardonnay met aroma’s van acacia, granny smith, gedroogde abrikoos, yoghurt en vanille. Zeer lange afdronk.