Passetoutgrain
Passetoutgrain, steeds vaker ook “PTG”, is bezig met een opmars. Meer warmte, zon en aandacht van de vignerons zorgen ervoor dat van wijngaarden aan de oostkant van de D974 waar pinot noir en gamay door elkaar zijn aangeplant hele goede wijnen worden gemaakt. De PTG-gaarden zijn vaak heel oude wijngaarden, in de jaren ’40 en ’50 aangeplant om wijn voor alledag te maken, in de tijd dat de gemiddelde Bourgondiër nog twee flessen per dag op het menu had staan. In de jaren dat de Bourgondiër zijn rantsoen terugbracht naar gemiddeld een halve fles, raakten deze wijngaarden uit de gratie. Velen zijn gerooid en herbeplant met chardonnay, makkelijker en lucratiever; wat er nog over is, is nu een bron van zeer goede wijn. De oude stokken geven automatisch een laag rendement. Er wordt met de hand geplukt en de vergisting en rijping vindt plaats in de mooie vaten waarin eerder pinot is gemaakt. In goede passetoutgrain geeft pinot frisheid en aroma’s, gamay de structuur.
Georges Lignier et Fils
De grote familie van Morey is de familie Lignier. Op dit moment zijn er tenminste vier producenten die deze naam dragen: Hubert Lignier, Georges Lignier, Lucie & Auguste Lignier en Lignier Michelot. De juwelen in de kronen van alle Ligniers zijn hun percelen in de grands crus Clos de La Roche en de Clos Saint Denis. Georges Lignier staat de laatste 10 jaar onder leiding van neef Benoît Stehly. Benoît heeft een eigen stijl ontwikkeld, waarmee hij achterneef Hubert Lignier naar de kroon steekt. Benoît plukt vroeg, waardoor zijn wijnen veel finesse hebben. Zeer hoge waarderingen.
Richting de spoorlijn heeft het domein een perceel met oude stokken, 60% pinot en 40% gamay. Dezelfde aandacht als de Morey-village. Stand verplicht! Benoît en zijn vrouw drinken iedere dag een fles. Wat er over was, staat nu in Den Haag.