Pernand-Vergelesses
Pernand-Vergelesses ligt aan de westkant van de Corton heuvel. Binnen de grenzen van dit dorp ligt een substantieel deel van grand cru Corton-Charlemagne. De wijngaarden, die westelijk en zuidwestelijk zijn georiënteerd moeten het hebben van de middagzon. De middagzon is warmer, maar heeft minder straling. Dit leidt er toe dat de druiven een wat hoger suikergehalte hebben (suikers ontstaan door warmte) terwijl de aroma’s fris zijn (de phenolische rijpheid ontstaat door straling). Pernand-Vergelesses heeft daarom een eigen, aantrekkelijk karakter: rijpe citroenschil met een wat hoger alcoholpercentage, dat voor body zorgt.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het domein de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 9 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt en er zijn vele biodynamische werkwijzen geïntegreerd. In 2015 zijn de nieuwste cuves en persen aangeschaft. De kwaliteit is hoog.
De ontwikkelingen die zijn doorgemaakt van Domaine Terregelesses in 1983 tot het hedendaagse Domaine Françoise André zijn enorm. De identiteit en werkwijze werden bij elke keuze en verbetering duidelijker. Nu heeft het domaine in zowel rood als wit een hele duidelijke stijl van minimale interventie, natuurlijke, terroir gedreven wijnen. Voor wit houdt dat in dat ze heel zachtjes en pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage, die wijn een helderheid en kwiekheid geven. Voor rood wordt alles volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood) en anderzijds door samenwerking en afstemming met de beste vatenmakers. De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Pernand-Vergelesses Les Pins
Zeer kleine bio-wijngaard van 0,18 hectare, 15 jaar oude stokken. Oriëntatie naar het westen. Strenge selectie in de wijngaard en daarna nogmaals op de sorteertafel. De hele trossen worden langzaam en zorgvuldig geperst, daarna een overheveling. Spontante langzame vergisting. Voornamelijk gerijpt op grote vaten met rond de 20-30% nieuw eikenhout. Sur lie gerijpt zonder bâtonnage wat kenmerkend is voor het domaine, twee winters op vat.
De Pernand-Vergelesses is qua stijl als Corton-Charlemagne, de orientatie van de wijngaard is ook hetzelfde maar iets meer naar het noorden. Vuursteen, volle smaak van yoghurt en gekonfijte citroenschil en grapefruit. Ook nectarine, room, hazelnoot. Lange afdronk.