Pouilly-Fuissé
Pouilly-Fuissé is de bekendste appellatie van de Mâconnais. De appellatie markeert de zuidpunt van de het kalkstenen terroir van de Bourgogne. Daarna begint het graniet van de Beaujolais. De appellatie omvat 850 ha in vier dorpen: Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly en Vergisson. De stijl van de wijn wordt vooral bepaald door de hoogte van de wijngaarden. De laaggelegen wijngaarden zijn warmer en de wijnen die daar van komen voller. De wijnen van de hoger gelegen, koudere wijngaarden zijn frisser.
Gilles Morat
In 1997 zijn Gilles en Joëlle het domaine Gilles Morat gestart. Een carrière switch, na 15 jaar in de elektronica-industrie gewerkt te hebben. Gilles vond het tijd om terug te gaan naar zijn geboortedorp, zijn opa en vader van hadden eigen wijngaarden in Vergisson, maar verkochten de druiven aan de négociants. Gilles wilde graag wijn maken en studeerde aan de wijnschool in Davaye. Hij nam de wijngaarden van zijn vader over en kocht er percelen bij. Het wijnhuis is gelegen in Vergisson op een helling die bekend staat als Châtaigneraie-Laborier, een kastanje plantage uit de 19de eeuw. De wijngaarden zijn verdeeld over vijf percelen, 4 in Pouilly-Fuissé en 1 in Saint-Véran. Gilles heeft gekozen voor biologische wijnbouw: geen gewasbescherming, ploegen en onkruid wieden, handpluk. Hij oogst, vinifieert en bottelt zijn percelen apart. Het resultaat is een vijftal loepzuivere wijnen met ieder een duidelijke uitdrukking van terroir. Gilles is zeer precies en werkt methodisch en superschoon. Bij een rondleiding in de kelder en het zien van een fruitvlieg ben je hem kwijt, eerst de fruitvlieg en dan zijn gasten. De wijngaarden van Morat liggen allemaal op de steile hellingen met een oostelijke expositie in Vergisson, het hart van de AOC Pouilly-Fuissé. De beroemde Roche de Vergisson kenmerkt het dorp. De wijngaarden liggen tussen de 300 en 450 meter boven de zeespiegel
La Haut de la Roche
Wijngaard grenzend aan de bovenkant van Premier Cru Sur la Roche. Een hoogte van 410 meter. Aanplant tussen 1966 en 1977. Hier een zeer dunne toplaag met daaronder veel kalksteen uit het midden-Jurassisch tijdperk. Er heerst hier een heel ander microklimaat, er groeien planten die je normaal alleen in Zuid-Frankrijk tegenkomt. De wijngaarden hebben geen last van ochtendmist, de hoge ligging zorgt voor het behoud van de aciditeit en frisheid van de wijn.
Fermentatie en rijping in houten vaten, 12% nieuw hout en vaten tussen de 1-7 jaar oud. Aroma’s van groene appel, citroen, mineraal en rokerig. Intens en rijk.