Puligny-Montrachet
Puligny-Montrachet vormt samen met Meursault en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune, het walhalla van chardonnay. Van dit fameuze trio is Puligny het kleinst (in totaal 235 ha) en het meest illuster. Binnen zijn grenzen bevinden zich 4 van de 6 witte Bourgogne grands crus. Bienvenues Bâtard-Montrachet en Chevalier-Montrachet liggen helemaal in Puligny en van Le Montrachet en Bâtard-Montrachet de beste delen. De bodem van Puligny bevat meer kalk dan die van Meursault en Chassagne. Puligny valt op door intense aroma’s van rijpe citroenschil en yoghurt. Puligny kan lang rijpen op fles.
Alain Chavy
De familie Chavy is een van de grote families van het dorp. Zij zitten ruim 200 jaar in de wijn. De broers Alain en Jean-Louis Chavy hebben in 2003 het domaine van hun vader Gerard Chavy gesplit en zijn ze beide onder een eigen label verder gegaan. Ook hun neef maakt wijn onder zijn eigen naam Philippe Chavy.
Alain bewerkt 7 ha. In de wijngaard wordt duurzaam gewerkt. Ploegen en onkruid wieden. Alleen meeldauw wordt als het echt niet anders kan met een synthetisch middel behandeld. Handpluk en direct persen, fermentatie in hout, wat voor meer diepte en intensiteit zorgt. Als een van de weinigen in Puligny heeft Alain een ondergrondse en daardoor koude kelder. Hierdoor vergisten de druiven langzaam, wat zorgt voor concentratie en complexiteit. Vergisting en rijping vinden plaats in pièces van 225 liter en vaten van 400 liter. De combinatie van de grotere en kleinere vaten zorgt ervoor dat de wijn rijk en complex is maar niet te veel oaky aroma’s krijgt. De stijl van Alain is très Puligny met aroma’s van citroen en yoghurt.
Premier Cru Les Pucelles
De wijnmythologie leert dat de Chevalier-Montrachet une pucelle (dienstmeid) verleidde. Negen maanden later baarde zij un bâtard. Les Pucelles ligt aldus naast grand cru Bâtard-Montrachet, maar is verfijnder met aroma’s van citroen, vuursteen, selderijzout, room, amandel met een lange afdronk.