Viré-Clessé
Sinds 3 september 2020 zijn er bij de zuiderburen in AOC Pouilly-Fuissé ondertussen 22 lieux-dits officieel als premier cru uitgeroepen. Van deze opwaardering plukt de familie Bonhomme in Viré-Clessé helaas niet de vruchten. Maar classificatie of niet, het terroir is leidend en de waarheid zit in het glas. De bodem liegt niet en laat consistent jaar op jaar zien hoe uitzonderlijk het terroir hier is. Witte mergel steen is vrij uniek voor deze plek en hoge concentraties vinden we in Quintaine wat precies tussen de twee belangrijkste dorpen in ligt. Dit geeft de wijn aangename bitters en in combinatie met het kalksteen houdt het de zuren relatief hoger. Ook zijn de opbrengsten van nature wat lager wat uitermate belangrijk is voor hoge kwaliteit.
André Bonhomme
André Bonhomme begon in 1954 met 4 hectare in, wat toen nog, Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig worden 14 hectares bewerkt. André Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door dochter Jacqueline en schoonzoon Eric en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. André Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al 10 jaar biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan. Je herkent de wijngaarden van de familie aan het groeien van specifieke typen hooi, geplant tussen elke tweede rij tussen de wijnstokken. Dit is een natuurlijke manier om het onkruid laag te houden en gelijktijdig stikstof toe te voegen aan de bodem.
De wijngaarden van het domaine liggen in de gemeenten Viré en Clessé. De bodem bestaat voornamelijk uit klei met kalksteen. De productie bestaat uit 98% witte wijn van chardonnay en 2% rode wijn van gamay.
Thurissey
De cuvée Thurissey wordt gemaakt van chardonnay afkomstig van 80 jaar oude stokken. De wijngaarden liggen in het dorpje Thurissey in het uiterste noorden van de Viré-Clessé appellatie. De wijngaarden liggen op een zuidelijke expositie. De bodem bestaat uit klei-kalksteen met rode en witte klei. Biologisch gecertificeerd. Handpluk. Langzame vergisting in eiken. Totale rijping van 24 maanden. Elegante wijn met tonen van rijpe peer, hazelnoot, brioche en wit fruit.