In Duivelsjaar 1666 schreef Claude Bouchu, Intendant de Bourgogne, de vertegenwoordiger van het centrale, koninklijke, gezag : Volnay est un pays de montagne, implante de vignes, ou il croit le meilleur vin de France. 450 jaar later is communis opinio dat in Volnay niet de beste Pinot Noir van de Côte d’Or wordt gemaakt, maar wel van de Côte de Beaune. Volnay comme il faut is delicaat, met intense aroma’s van frambozen, kersen en peper.
De appellatie van Volnay omvat 225 ha, waarvan iets meer dan de helft (115 ha) Premier Cru. Volnay heeft geen Grand Cru. De Premiers Crus ten zuiden van het dorp, richting Meursault zijn de beste wijngaarden, met aan de top Caillerets en Champain, op de voet gevolgd door Clos des Chenes en Taillepieds.
Volnay is vier jaar op rij getroffen door hagel, waardoor veel druiven zijn verloren. Een schrale troost was dat iedere keer vroege hagel was, waardoor de aangetaste druiven volledig konden afsterven en uiteindelijk trossen konden worden geoogst met minder, maar wel gezonde druiven. Voor de wijnliefhebber niet eens zo gek: een laag rendement komt de kwaliteit meestal zeer ten goede.
En Champans is een van de beste wijngaarden van Volnay. Veel stenen, met een dun laagje ijzerhoudende klei. De ondergrond is relatief harde, oude kalksteen (Oxfordien). De Champans van Vincent Bouzereau komt van stokken die in de jaren 1980 zijn aangeplant. Het rendement in 2010 was 40 hl/ha. Na 8 dagen inweking is de wijn in 12 dagen vergist op 32 C, met iedere dag een keer remontage en twee keer pigeage. De rijping was 18 maanden op Frans eiken, waarvan 30 % nieuw. Het resultaat is een geconcentreerde Volnay, met aroma’s van rode kersen, zwarte peper. Fijne tannines.