Côte d’Or et Côte de Nuits
Voor Bourgogne en vin rouge is de Côte de Nuits het absolute summum. De prijsstijgingen zijn de afgelopen jaren enorm geweest en de grand cru wijnen zijn ver buiten bereik van les hommes ordinaires geraakt. De absolute kwaliteit is meegegroeid met de prijs. Dit dankzij zeer bekwame vignerons en een fijne balans tussen tradities en innovatie. Ook is het Bourgondische stelsel van wijngaard bezit zo versnipperd dat dit in rijen wordt uitgedrukt in plaats van ares of hectares. De vignerons van de Bourgogne houden er een zeer fijngevoelige afstemming op na, om de druiven precies zo te cultiveren dat de kwaliteit maximaal en het rendement bedrijfseconomisch verantwoord.
Hoe kan het dat hier, op deze aaneengesloten heuvelrug van grand cru parels, de wijnen zo significant beter zijn dan elders? Frustrerend maar waar, hier hebben wij het exacte antwoord nog niet op gevonden. Ja veel van de kwaliteit komt door de geologie. Oude aardlagen die uit het midden van het Jura zijn komen ‘bovendrijven’ bevatten een zekere magie. Maar we hebben geen idee hoe een bepaalde bodem en rots samenstelling de wijn precies vormt, en hoe de verschillen die tussen twee wijnen met 200 meter in herkomst van elkaar tot stand komen. Ons meest gevoelige meetinstrument voor waarneming blijft ons pallet en dat zal niet snel veranderen.
Het pluk moment is vaak net iets later aan de Nuits-kant dan aan Beaune-kant, dit zou de kwaliteit ten goede komen (komt dit door regenval? of iets anders?). Een andere theorie is dat de vignerons in de Côte de Nuits niet hoeven te schipperen in timing van oogst tussen chardonnay en pinot noir, maar alle aandacht op één druif kunnen vestigen.
Vosne-Romanée
In 1775 schreef Claude Courtépée het al in zijn Description generale et particuliere du Duche de Bourgogne: “il n’y a point de vins communs a Vosne”. Van alle appellaties in de Bourgogne spreekt die van Vosne-Romanée dan ook het meest tot de verbeelding. Binnen haar grenzen vind je de Grands Crus La Romanée Conti, Le Romanée, Romanée Saint Vivant, La Tâche en Richebourg. Het terroir is een mix van zand, ijzerrijke klei en kiezels op een ondergrond van kalksteen met veel fossielen. De meest perfecte ondergrond voor ‘pinot de finesse’.
René Cacheux
De wortels van Domaine René Cacheux gaan terug tot het begin van de 20e eeuw (dus vlak na de phylloxera), toen Francois Blee in Vosne neerstreek. In 1966 veranderde de naam van het domein in Domaine Cacheux-Blee en in 2004 in René Cacheux & fils. Deze fils is Gerald, die, voordat hij in de voetsporen van zijn ouders trad, vijftien jaar werkte voor Armelle et Bernard Rion, ook in Vosne Romanee. Gerald heeft de kwaliteit van de wijn enorm verbeterd. Lage rendementen, biologische wijnbouw, strenge selectie.
Rene Cacheux is een klein domein, amper meer dan 3 ha, maar van die 3 ha is 1 ha Premier Cru Suchots (tussen twee Grand Cru’s; Romanee Saint Vivant en Echezeaux), een der beste Premiers Crus van Vosne-Romanée. Daarmee is René Cacheux een van de grootste eigenaren van Les Suchots.
Les Suchots
De twee percelen van René Cacheux behoren tot de mooiste van de wijngaard: een groot perceel direct grenzend aan Grand Cru Romanée St-Vivant en een iets kleiner perceel direct grenzend aan Grand Cru Échezeaux. Dichter bij een Grand Cru kun je niet komen. Laag rendement (35 hl/ha), 50% nieuw eiken. Aroma’s van lavendel, zwarte en rode kersen, zwarte bessen, tijm en ceder.