Bio

Roger Coulon Heri-Hodie Champagne Premier Cru Extra Brut

 49.00

Mousserend – meunier – peer – rode bessen – citroen – amandel – baguette

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: CHAMP065 Categorie: Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Champagne

In de Champagne zijn ongeveer 15.000 druivenboeren en 35.000 hectare wijngaard. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 ‘Grandes Marques’, zoals Moët, Veuve Clicquot, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 druivenboeren maken zelf champagne van eigen fruit. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken bewaren zij vins de réserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door vele verschillende jaargangen te blenden hebben hun wijnen nagenoeg ieder jaar hetzelfde karakter, ook wel huisstijl genoemd. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de réserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er grote verschillen tussen de jaren in dit grillige noord Franse klimaat.

Vrigny

Als je Reims uit zou fietsen op zoek naar de eerste wijngaarden van de Champagne, kom je al snel in Vrigny. Niet alleen het meest noordelijke premier cru dorpje van de Champagne, maar tevens een van de meest noordelijke AOC’s van Frankrijk. Met een oostelijke expositie profiteren de druiven in Vrigny maximaal van de ochtendzon die de druiven en ranken snel opwarmt. In Vrigny, Montagne de Reims, treffen we een klassieke Champagne bodem; een dunne toplaag en daaronder oud kalksteen met verschillende typen sedimenten. Het klimaat is grillig en koud en vroeger was wijnbouw hier op de grens van wat mogelijk was en soms onmogelijk bleek. De opwarming van het klimaat maakt dat dit paradigma aan het verschuiven is. Druiven wordt bijna ieder jaar volledig rijp geplukt. De andere kant van de medaille is een soms instabiel en onrustig groeiseizoen met meer uitschieters zoals late lentevorst, hagel of harde wind. Qua aanplant staat hier van oudsher veel vroeger rijpe pinot meunier. Het aandeel van pinot noir en chardonnay neemt samen met de gemiddelde temperatuur gestaag toe.

Famille Coulon

De wijnbouw van familie Coulon begon in 1806 en is dus bijna net zo oud als de mousserende wijn in de streek. Aanvankelijk werden er druiven verbouwd voor ‘de Grandes Marques’. Gaandeweg werd er steeds meer zelf gebotteld. Anno nu bottelen de 7e en 8e generatie alles zelf. Voor de verkoop werkt de familie samen met onder anderen Egly-Ouriet, Selosse, Agrapart en Jacquesson. Deze geestverwanten noemen zich de Trait d’Union. In totaal heeft de familie 11 hectare aan wijngaarden allemaal rond Reims in de dorpjes Vrigny, Coulommes en Pargny.  Er wordt sinds geruime tijd gewerkt volgens biologische principes. Ook werkt de familie vanuit de filosofie van agroforestry, wat in een notendop het bewust samen planten en dus laten samenleven van verschillende plant en boomsoorten in één ecosysteem is. De combinatie van verschillende gewassen leidt tot ecologische [en economische] interacties die het geheel groter maken dan de som van de monoteelt. Dit levert een levende bodem op, met steeds meer biodiversiteit. Dit is zeker geen gegeven in de Champagne, waar plat gespoten, uitgeputte bodems nog steeds schering en inslag zijn. Over de hele breedte van ‘Brut Tradition’ tot ‘Cuvée Speciale Millésimé’ zijn de champagnes van Coulon van zeer hoge kwaliteit, zonder teveel ego of schreeuwerigheid. Het voelt moeiteloos, energiek en lichtvoetig terwijl het zeker niet inlevert op gewicht of breedte.

Heri-Hodie

De ‘brut tradition’ van Roger Coulon is een champagne met extreem veel plezier. Heri-Hodie laat zich uit het Latijn vrij vertalen als ‘gisteren-vandaag’ wat knipoogt naar de vele generaties binnen de familie die de wijnranken bewerkt hebben en ook aan de solera van pinot meunier die de familie sinds 1995 ieder jaar bijvult. Een solera of eigenlijk ‘reserve perpétuelle’ genaamd in de Champagne, is een stille geblende wijn van vele verschillende jaargangen die achtergehouden wordt. Voor iedere non-vintage cuvée die gebotteld wordt, kan zo een gedeelte van een reserve perpétuelle gebruikt worden om meer volwassenheid, structuur en textuur aan de uiteindelijke blend te geven. De reserve perpétuelle blijft bestaan zolang men evenveel nieuwe wijn toevoegt als men oude wijn uitneemt. De meunier solera is met 90% de kern die de Heri-Hodi vormt. De overige 10% is chardonnay en pinot noir. Na de tweede vergisting, 3 jaar rijping in de ondergrondse kelders van het domaine. Dosage 3 gr/l. Verfijnde wijn met aroma’s van peer, rode bessen en citroen. Amandel en een vleugje verse baguette. Fijne mousse.

Al onze wijnen van Roger Coulon

 

Extra informatie
Kleur

Druif

, ,

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Mousserend

Bio

Biologisch

Roger Coulon Heri Hodie Premier Cru Extra Brut NV
Roger Coulon Heri-Hodie Champagne Premier Cru Extra Brut

Op voorraad