Champagne
In de Champagne zijn ongeveer 15.000 druivenboeren en 35.000 hectare wijngaard. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 ‘Grandes Marques’, zoals Moët, Veuve Clicquot, Laurent-Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Mailly en Mesnil. Ongeveer 4600 druivenboeren maken zelf champagne van eigen fruit. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken bewaren zij vins de réserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door vele verschillende jaargangen te blenden hebben hun wijnen nagenoeg ieder jaar hetzelfde karakter, ook wel huisstijl genoemd. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken. De boeren die zelf wijn maken (RM: Récoltant-Manipulant) kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig ‘vins de réserve’ aanhouden. Deze ‘Growers Champagnes’ hebben een meer vineus karakter.
Ambonnay Grand Cru
Ambonnay is één van de zuidelijkste dorpjes van Montagne de Reims. Ambonnay is een absolute “top-village” voor pinot en heeft de grand cru status. Waarom is Ambonnay zo bijzonder? Dat heeft te maken met lokale kennis van de vignerons, de gunstige zuidoostelijke oriëntatie, de steilere hellingsgraad en de dunne toplaag die snel overgaat in het oeroude moedergesteente van kalk en krijt. De pinot noir is hier verleidelijk; rijker en floraal en gaat gepaard met grote spanning en intensiteit!
Nog voordat champagne serieus bubbelwijn begon te maken (begin 19e eeuw), werd er al eeuwenlang lichte rode wijn van pinot noir geproduceerd. En daar zijn ze vooral in Ambonnay en Bouzy, eigenlijk nooit mee opgehouden: Coteaux Champenois heet deze rode (of witte!) wijn. Nu nog maar een niche, want op elke 16.000 flessen champagne worden er 20 flessen rode Coteaux Champenois gemaakt. Deze wijnen zijn vaak erg kostbaar en Egly-Ouriet maakt een fantastische versie: Ambonnay Rouge, Cuvée des Grands Côtes, hier in de webshop verkrijgbaar!
Egly-Ouriet
Fonetisch: “eg-lee oou-ree-ay”. Francis Egly is een van de pioniers als ‘growers champagne’, begonnen met alleen eigen druiven vergisten en champagnes bottelen in 1982. Zowel het hoofdkwartier als het merendeel van de wijngaarden liggen in Ambonnay (8 ha). Ze bezitten ook wijngaarden in Grand Cru dorpjes in aangrenzend Bouzy (0,3 ha) en Verzenay (1,4 ha). Ook bezit Francis primeur cru wijngaarden in het noordelijke Vrigny en het westelijke Bisseul (richting Epernay).
Een van de grote geheimen bij Egly-Ouriet is rijper plukken. Daardoor hebben de champagnes minder dosage nodig (max 2 à 3 gr/L) en dat laat de wijn vrijer. De basiswijn krijgt langere rijping op hout en alles is spontaan vergist. Mede hierdoor zijn de wijnen veel vineuzer, ook wel expressiever en complexer. Bovendien klaart en filtert Francis de wijnen eigenlijk nooit en dat is zeer ongebruikelijk in de Champagne! Dit laat de wijn in zijn complete vorm, een holistische benadering. Ook is het domaine biologisch gecertificeerd, een uitzondering in de Champagne!
Met alle respect voor de grote huizen, maar wat Egly-Ouriet doet in de wijngaard is voor ‘de commerciële merken’ simpelweg onmogelijk. De champagnes stralen van klasse en liefde en zijn steeds moeilijker verkrijgbaar. De terroir-filosofie spat ervan af en alles wat Francis doet staat in het teken van kwaliteit en respect. Naast diepte en lengte valt het verfijnde en zachte mondgevoel op, dat is knap voor een wijn met zulke hoge zuren! In alle categorieën champagne die Francis maakt is het werkelijk fenomenaal, van instap tot vintage.
Ambonnay Rouge Grand Cru
Ambonnay is één van de zuidelijkste dorpjes van Montagne de Reims. Ambonnay is een absolute “top-village” voor pinot en heeft de grand cru status. Waarom is Ambonnay zo bijzonder? Dat heeft te maken met lokale kennis van de vignerons, de gunstige zuidoostelijke oriëntatie, de steilere hellingsgraad en de dunne toplaag die snel overgaat in het oeroude moedergesteente van kalk en krijt. De pinot noir is hier verleidelijk; rijker en floraal en gaat gepaard met grote spanning en intensiteit!
Nog voordat champagne serieus bubbelwijn begon te maken (begin 19e eeuw), werd er al eeuwenlang lichte rode wijn van pinot noir geproduceerd. En daar zijn ze vooral in Ambonnay en Bouzy, eigenlijk nooit mee opgehouden: Coteaux Champenois heet deze rode (of witte!) wijn. Nu nog maar een niche, want op elke 16.000 flessen champagne worden er 20 flessen rode Coteaux Champenois gemaakt. Deze wijnen zijn vaak erg kostbaar en Egly-Ouriet maakt een fantastische versie: Ambonnay Rouge, Cuvée des Grands Côtes.
Wijngaarden in Ambonnay van alleen pinot noir. Selectie van fruit wat groeit in een natuurlijk amfitheater, op plekken met iets meer klei tussen het krijt en kalk. Zuidelijke oriëntatie en stokken van minimaal 50 jaar oud. Hand geoogst. Gefermenteerd met wilde gisten in 30% nieuw en 1 jaar oud barrique, 20 maanden rijping. Hand gebotteld, niet geklaard of gefilterd.
Absolute top coteaux champenoise, uniek. Een verborgen parel! Deze rode wijn wordt vergeleken met Chambolle-Musigny in Bourgogne; zijdezachte textuur met veel gewicht en concentratie (‘An iron fist in a velvet glove’). Geen gekke vergelijking gezien het terroir, de opvoeding en talent van de wijnmaker.