De Jura (ontstaan aan het begin van het Jura, nu 200 miljoen jaar geleden) bevindt zich tussen de Bourgogne en de Alpen, niet alleen geografisch maar ook qua wijn. De Bourgondische aard zit in de kalkstenen bodem en de meest aangeplante druif: Chardonnay. De Jura heeft ook heel veel van zichzelf: de blauwe druiven Poulsard en Trousseau en de witte Savagnin. Ook uniek Jura zijn Vin Jaune, gemaakt onder een laagje goedaardige schimmel, flor en Vin de Paille, zoete wijn van gedroogde druiven.
De familie Morrin is een begrip in Arbois. Andre Jean (“aussi AJ”) is al weer de derde generatie die op de eerste zondag van september Le Biou (een reusachtige druiventros) voor zegen naar de kerk mag dragen. De voorouders van AJ waren voorname leden van de coöperatie, de Fruitierie d’Arbois. AJ besloot in 2003 echter de Fruitiere te verlaten en voortaan zelf wijn te maken. Hij deed dit aanvankelijk in de schuur van de Nederlander Kees Bakker. Toen AJ en Kees in mei 2017 bij mij op bezoek waren bleek dat Kees een oud collega was van mijn schoonvader: le monde est un village. AJ’s stap is een succes gebleken. In 2013 stond hij op de cover van de jaarlijkse wijneditie van Le Point’s.
Savagnin, Poulsard en Chardonnay. Vroege oogst, 4 maanden gedroogd, waardoor de helft van het water in de druiven is verdampt. Langzame persing. Van 100 kilo druiven blijft er 20 liter sap over (normaal 65-75 liter). 12 maanden vergisting leidde tot 20% alcohol. Tenslotte twee jaar vatrijping. Het allerlekkerst bij blauwe kazen en toetjes met karamel.