Jura
De Jura ligt 400 kilometer ten zuidoosten van Parijs, onder de Elzas, ten oosten van de Bourgogne en boven Savoie en Bugey. De Jura was 230-160 miljoen jaar geleden een zee. De bodem bestaat dan ook uit lagen sedimenten die zich langzaam hebben gevormd, hoofdzakelijk zijn dat mergel en kalksteen. De wijngaarden liggen op de westelijke hellingen van het Jura gebergte, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. De wijngaarden liggen van 220 meter tot 450 meter boven de zeespiegel. Dat is even hoog als de wijngaarden van de Elzas en de Bourgogne.
Het wijngebied is 80 kilometer lang en loopt van Salines-Les-Bains naar Lonsle-Saunier. Er zijn meer dan 100 dorpjes waar wijn gemaakt mag worden. De Jura is klein, in totaal 2100 ha wijngaard; dit is 0,3% van het totale wijngaardareaal van Frankrijk: iets groter dan Margaux in Bordeaux en de helft van Chablis. In deze regio’s wordt over het algemeen één wijnstijl gemaakt, terwijl in de Jura alle wijnstijlen voorbijkomen. Van mousserend tot fris en oxidatief wit, droge rosé, licht rood, Vin Jaune en Vin de Paille.
L’Étoile
Het dorpje L’Étoile ligt vlakbij Lons-Le-Saunier. L’Étoile ligt tussen vijf bergen, die samen de vorm van een ster hebben. Hoogstwaarschijnlijk dankt het dorpje hieraan zijn naam, maar er zijn ook mensen die van mening zijn dat het dorpje L’Étoile heet door de fossielen van zeesterren die hier veel te vinden zijn.
De AOC L’Étoile is opgericht in 1936, deze AOC had een reputatie voor zijn crémant, maar sinds 1995 heeft de crémant zijn eigen AOC. De wijnen die onder de AOC L’Étoile worden uitgebracht, moeten wit zijn, Vin de Paille en Vin de Jaune meegerekend. Er wordt ook een plukje rode wijn gemaakt, deze wordt uitgebracht onder de AOC Côtes de Jura.
De mergel in L’Étoile bevat meer kalksteen dan de wijngaarden die dichter bij het Premier Plateau gelegen zijn. De toplaag van de bodem bevat veel stenen en daarnaast zijn de wijngaarden koeler. Deze koelte is ideaal voor chardonnay, waar L’Étoile om bekend staat.
Chardonnay L’Étoile
De bodem bestaat uit kalksteen, met een toplaag van stenen en fossielen van zeesterren. Handpluk, trospersing. Chardonnay, met ietsje pietsje savagnin, van een paar verdwaalde stokken in het perceel. Opvoeding van 18 maanden in eikenvaten, met verschillende afmetingen, met en zonder voile. Lichte oxidatieve stijl, aroma’s van gezouten amandel, selderij, kruidnagel, limoen. Op het palet, citroen, amandel, frisse zuren. Veel lengte!