Als je via de Brennerpas Italië inrijdt, ben je in Zuid Tirol. De Italiaanse naam is Alto Adige, “boven de Adige”, het riviertje dat door het dal meandert. Alto Adige is de meest noordelijke Italiaanse wijnregio. De Dolomieten (Italiaanse Alpen) zijn de cruciale factor. Het klimaat is Alpien: warme, zonnige dagen en koude nachten. Dit deel van de Alpen lag 60 miljoen jaar geleden nog in een oceaan, waardoor een kalkrijke bodem van koraal en fossielen is ontstaan. In Alto Adige wordt al eeuwen wijn gemaakt, vooral rode wijn van de inheemse rassen Lagrein en Schiava. De renaissance van Alto Adige sinds de jaren 1990 is er echter vooral een van witte kwaliteitswijnen. Op de hoogstgelegen wijngaarden (tot 1000 meter) staan Riesling, Grüner Veltlinger en Sylvaner. In het midden, tot 600 meter vind je Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Grigio en in het dal Gewürztraminer (in Traminer!) en Sauvignon Blanc. In de dalen is natuurlijk ook Pinot Nero trendy. Overigens staan ook Lagrein en Schiava weer meer in de belangstelling. Je ziet het vaker in Italië: na internationalisering koestert men de laatste hectares van de traditionele rassen.
Peter Sölva is een familiebedrijf in Kaltern. De wortels gaan terug tot 1731. Stephan Sölva is de tiende generatie. Stephen leidt het bedrijf samen met Christian Belluti. Het bedrijf is 12 hectares groot en heeft gekozen voor kwaliteit: lage rendementen, handpluk, strenge selectie. De gemiddelde opbrengst is 45 hl/ha, terwijl het wettelijk toegestane maximum 80 is. De wijn wordt op de markt gebracht in drie lijnen: I Vigneti voor de klassieke Alto Adige wijnen (Lagrein, Schiava, Gewürztraminer, Vernatsch en Pinot Nero), De Silva voor wijnen van de oudste wijngaarden (Pinot Bianco, Sauvignon) en Amistar voor een compromisloze top (Merlot, Cabernet Franc).
De Sauvignon Blanc komt uit de wijngaard Puiten en Kaltern, op circa 450 meter hoogte. De warme dagen en koude nachten in 2016 hebben hun werk gedaan en Stephan heeft deze spanning weten vast te houden door vergisting op een lage temperatuur en een half jaar rijping op roestvrij staal. Rijp en fris. Aroma’s van vlierbessen, limoen, lychee en een vleugje salie.