Barolo, een van de meest gelauwerde Italiaanse wijnen, heeft bijna alles te danken aan een Fransman: Louis Oudart. Hij leerde de Piedmontese hun druif, nebbiolo kennen, het kleine monster met de dikke schil dat meestal pas in oktober rijp is. De sleutelwoorden: hygiëne en warmte. Tot Oudart was Barolo zoet, omdat de vergisting stopte zodra het koud werd in Piedmonte, meestal in november. Niet alle suiker was dan al omgezet in alcohol. Door de kelders te verwarmen werd de fermentatie verlengd en de droge Barolo was geboren.
Ook in de meer recente wijngeschiedenis speelt Frankrijk een hoofdrol. In de jaren 1970 en 1980 begonnen Elio Altare en een aantal van zijn vrienden Bourgondische technieken toe te passen: minder extractie, kortere fermentatie en rijping op kleine (Franse) eiken vaten. Het resultaat was een wijn die eerder op dronk was. Een oorlog met de klassieke wijnmakers (lange maceratie, langzame vergisting, grote Sloveense vaten) was het gevolg.
Inmiddels zijn de klassieke stijl en de moderne stijl naar elkaar toegegroeid. De modernen gebruiken minder nieuw hout en de klassieken hebben veel meer oog op fruit en aroma’s.
La Morra is het hoogst gelegen wijndorp in de Barolo streek. Hier is het iets frisser, zodat er wat elegantere wijnen worden gemaakt. Serradenari betekent “bergketen van geld”. De naam komt uit de Middeleeuwen. Boeren op de vlucht voor de pest vluchten met al hun geld naar deze berg. Als wijndomein stamt Serradenari uit het einde van de 19e eeuw. Het is opgericht door de familie Diatto-Negri, die tot de eerste producenten van automobielen in Turijn behoorden en wijn maken als hobby hadden.
Tegenwoordig is Serradenari een voor Piemontese begrippen modern bedrijf. Naast nebbiolo wordt hier – met succes – ook pinot noir en chardonnay verbouwd. Vader Giovanni en moeder Gabriella, een pittige Siciliaanse, drijven hier samen met dochter Giulia de onderneming. Giulia heeft in de winescene de bijnaam Barolo Girl. Ook hondje Tartufaia doet mee. Zij is naamgever van de serie wijnen die Giulia op de markt brengt.
De Barolo La Tartufaia komt van een wijngaard naast een truffelbos. Het is op en top een moderne Barolo, opgevoed op kleine Franse eiken vaten. In de neus chocolade en roze pepertjes. In de mond ook vanille, tabak en drop. Fijne tannines. 92 punten Weinplus.