Touraine
Touraine, vernoemd naar de stad Tours, is niet alleen belangrijk voor wijnbouw maar wordt ook wel de moestuin van Frankrijk genoemd. Het is de naam voor een deelgebied van de grote Loire vallei tussen Anjou-Saumur en ‘Centre de Loire’ (sancerre en Pouilly-Fumé). Ook is het een appellatie voor wit, rosé, rood en mousserend (Touraine Mousseux). Wijnbouwgebieden met grote namen in hetzelfde gebied zijn Bourgeuil, Chinon, Vouvray en Montlouis. Het is een opkomend en spannend wijngebied waar veel veranderd. Er vindt een grote opmars van talentvolle beginnende kleine wijnboeren, afkomend op de relatief lage grondprijzen. Met variëteit aan stijlen, ambities en kwaliteit en een snel groeiend aandeel natuurwijn. Wit is in Touraine het belangrijkst en bestaat uit sauvignon blanc, maar mag aangevuld worden met wat sauvignon gris. Touraine rouge is geijkt op côt (malbec), cabernet franc en gamay, van de laatste worden veel primeur en natuur wijnen gemaakt. Het beroemdste bodemtype in het gebied is de Tuffeau, een geel kalksteen waar Vouvray zo beroemd om is. Dit komt echter in lagere concentraties op meerdere plekken voor. Het gebied is groot dus de verscheidenheid aan bodems ook, met onder andere klei, zand, gravel en leem.
Montlouis-sur-Loire
Montlouis is een klein dorpje of appellatie aan de zuidoever van de Loire, net ten oosten van Tours en tegenover Vouvray, dat aan de noordoever van de Loire ligt. De bodem is wat lichter, meer zanderig dan de hoge concentratie Tuffeau-kalksteen in Vouvray, waardoor de wijnen wat zachter zijn. De beste wijngaarden zijn oostelijk georiënteerd. Hier wordt uitsluitend chenin blanc verbouwd. Net als in Vouvray worden hier zoete en droge wijnen gemaakt, stil en mousserend. Het meest opvallend in Montlouis zijn de droge wijnen en pétillant naturel.
Le Rocher des Violettes
Xavier Weisskopf werd geboren in Picardie, volgde zijn opleiding in Beaune en werkte 4 jaar als wijnmaker voor Château Saint Cosme in Gigondas, zuidelijke Rhône. In 2005 is hij samen met zijn vrouw Clémence geland aan de Loire in Saint-Martin-le-Beau, net ten oosten van Montlouis. Ze namen 7 hectare oude stokken Chenin (AOC Montlouis) en een eeuw oude côt wijngaard (AOC Touraine) over. Xavier en Clémence houden van uitdagingen, de projecten stapelen zich op: herstel van oude wijnstokken, een kelder graven in de tufsteen voor de best mogelijke opvoeding van de wijnen, een Chai op vier niveaus om de wijnen in zwaartekracht te begeleiden, de bouw van een schuur en proefruimte rond hun prachtige Touraine-boerderij. Ook is het biologisch certificaat geruime tijd binnen. De wijnen staan bol van karakter en ambitie, net als de initiatiefnemers zelf.
La Négrette
La Négrette is een op het zuidwesten georiënteerde wijngaard. Xavier en Clemence bezitten 2 ha chenin blanc uit 1929 (sic!). De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. In 2013 was het rendement 25 hl/ha. De wijn is vergist met natuurlijke gisten en vervolgens gerijpt in houten vaten van 500 liter, waarvan 30% nieuw (Allier). Veel concentratie, aroma’s van bloesem en rijpe citroen, bijenwas en prachtige zuren.
Volgens La Revue du Vin de France een van de beste Montlouis wijnen van het jaar 2013: “grandes réussites du millésime”.