Saumur is een heerlijk stadje aan de zuidoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. De stad is gebouwd van blokken kalkmergel (tuffeau), die uit de omringende heuvels zijn gehakt. De grotten die hierdoor zijn ontstaan werden in de loop der eeuwen bewoond door boeren, die vanwege hun bijzondere woningen troglodieten worden genoemd. In de zestiende en zeventiende eeuw boden zij een schuilplaats aan Hugenoten, Franse protestanten. Het meest geschikt zijn deze grotten als wijnkelder: een constante temperatuur van tien tot twaalf graden Celsius en relatieve vochtigheid van 90 %.
De heuvels van kalkmergel zijn ook zeer geschikt voor wijnbouw. De wijnranken staan vaak letterlijk boven de kelders waar de wijn wordt gemaakt. De belangrijkste witte druif is chenin blanc, de belangrijkste rode cabernet franc. In Saumur worden zowel mousserende als stille wijnen gemaakt.
De beste witte wijn komt van de meest kalkrijke bodems, zoals die onder meer te vinden zijn op de heuvels rond Breze (ook een mooi kasteel!). Witte wijn van deze terres blanches verschilt duidelijke van buurwijn Anjou Blanc, die leisteen (schist) als bodem heeft. Witte Saumur is in de regel zachter dan witte Anjou.
Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint Cyr en Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 Cabernet Franc, acht Chenin Blanc en een hectare Chardonnay. Het domein wordt geleid door dochter Amelie en vader Regis Neau. Amelie en Regis hebben maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er wordt biologisch gewerkt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amelie uit. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos is elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids (houten vaten van 600 liter) voor de rijping van klassieke Saumur Champigny en barriques voor moderne cuvees. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.
De Clos Paulette omvat twee hectares met een kalkrijke bodem aan de voet van Breze. De stokken zijn 50+. Het rendement is met 30 hl/ha erg laag. Rijp geplukt zonder botrytis. Vergist in een stalen tank en daarna nog enige maanden sur lies. Geconcentreerde, droge chenin met aroma’s van citrus-bloesem, kweepeer en amandelschaafsel. 92 punten Decanter.