Cental Otago
Central Otago is de meest zuidelijke wijnregio van Nieuw-Zeeland en daarmee een van de meest zuidelijke wijnregio’s van de wijnwereld. Central, zoals de kiwi’s het gebied noemen, heeft een uniek continentaal klimaat met lange, koude winters en korte hete zomers. De zon schijnt 2000 uur per jaar met enorme kracht; de ozonlaag is hier op z’n dunst. In nog geen 30 jaar heeft Central Otago zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste wijnregio’s voor pinot noir op aarde. Geen imitatie Bourgogne of Spätburgunder, maar een unieke eigen stijl: vol, zacht en fruitig.
De 1932 ha wijngaarden zijn verspreid over een groot gebied met verschillende microklimaten. Het warmst zijn Cromwell en Bannockburn, Alexandra en Wanaka zijn kouder. De klimaatverschillen vind je terug in de wijn. Wijnen uit Cromwell en Bannockburn zijn voller met meer aroma’s van bramen en tijm. Wijnen uit Alexandra en Wanaka zijn eleganter met aroma’s van frambozen en blauwe bessen.
Akarua
Akarua is ontstaan als de Central Otago love affair van Sir Clifford Skeggs. Central begon in de jaren ’70 als de favoriete vakantiebestemming van de Cliffords. Toen Central Otago in de jaren 1990 werd ontdekt als pinot paradise gingen de eerste wijnranken de grond in. Als een van de pioniers van Bannockburn bemachtigde Sir Clifford een van de beste wijngaarden van Bannockburn: de Cairnmuir Road vineyard, georiënteerd op het Noorden met een bodem van leisteen en een dun laagje rivierslib. Het bedrijf wordt nu geleid door David Skeggs (de zoon van Clifford). Wijnmaker is Andrew Keenleyside, die ook pinot noir maakte in Californië, Oregon en Duitsland. De tandem David-Andrew is ambitieus, waardoor de wijn de afgelopen jaren in kwaliteit enorm omhoog is gegaan.
De Pinot Noir Bannockburn is de signature wine van Akarua. Het is een blend van druiven van de Cairnmur Road en Felton Road wijngaarden. De wijngaarden liggen op 270 m boven zeeniveau. De zonnige dagen en koele nachten in 2016 zorgden voor een optimale rijping met veel smaakintensiteit en mooie finesses. Tien maanden gerijpt op Franse barriques, 27% nieuw. Typische Bannockburn aroma’s van rozen, zwarte kersen, bramen en kaneel. Rijpe tannines.
95 punten van Cameron Douglas, de enige Master Sommelier van Nieuw Zealand:
“Spicy and very fruity core with wild raspberry and cherry laden aromas, new and seasoned oak quite intense with vanilla and brown baking spices emerging as the wine opens-up. Dry on the palate with a core of red berry fruit – spiced cherry and wild fruits, definitive rose and red tea flavour, fine tannins, medium+ acidity and long finish. A lovely wine.”