Cairanne staat volop in the picture. Deze buurgemeente van Gigondas en Vacqueyras heeft in 2016 de felbegeerde Cru-status gekregen. Met reden. Zowel de witte als de rode Cairanne behoren tot de beste Rhône wijnen. Cairanne ligt wat hoger dan de buren, waardoor de mistral (de koude wind uit het noorden) meer speelruimte heeft. De bodem is arm, rijk aan kalk en bedekt met kiezels. Naast grenache voelt ook syrah zich hier thuis. Daarnaast ook nog oeroude carignan. Cairanne heeft als ondertitel grain’d’elegance, waarmee wordt bedoeld: kleine druiven, verfijnde wijnen.
Domaine Andre Berthet Rayne (Andre, Marina en hun dochter Alexandra) is een van de aanvoerders van Cairanne. Biologische wijnbouw, lage rendementen (minder dan 30 hl/ha) en strenge selectie leiden tot zuivere wijnen. De Berthet-Rayne Castel Mireio is gemaakt van grenache (60%), syrah (30%) en mourvèdre (10%). De druiven zijn onsteelt. Traditonele fermentatie in grote betonnen cuves. Tijdens de fermentatie délestage, het overpompen van de wijn wat voor zachte tannines zorgt. 1 jaar in houten vaten.
Een wijn met zoete specerijen, kruidige tonen en zachte tannine.