De “Noordelijk Rhone”, grofweg van Lyon tot Valence is het gebied van syrah voor rood en viognier, roussanne en marsanne voor wit. Viognier komt vooral uit Condrieu, marsanne en roussanne uit Hermitage. De meest beroemde rode appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage. Geologisch is de Noordelijke Rhône boeiend: Hier botsen de Alpen en het Massief Centraal tegen elkaar.
De Côte-Rôtie is het meest noordelijke stukje van de Noordelijke Rhône. De Rhône maakt hier zijn bocht naar het zuiden waardoor de wijngaarden zuidoost zijn georiënteerd. IJzingwekkende steile hellingen (tot wel 60%) vangen iedere zonnestraal op. Ook de Mistral uit de Alpen moet hier de hoek om en blaast zodoende verkoeling de wijngaarden in. Het epicentrum van de Côte-Rôtie is het dorp Ampuis. Ten noorden van Ampuis bevat de bodem meer klei en wordt daarom brune genoemd. Hier worden de stevigste wijnen gemaakt. Ten zuiden van Ampuis is de bodem schist met nauwelijks klei, deze bodem wordt blonde genoemd. Tussen de syrah staat vaak ook een beetje viognier (max 10%). Beide druiven worden samen geplukt en vergist. De viognier zorgt voor een druppeltje abrikozenjam in de wijn
Guy Bernard is een familiebedrijf van 5,5 ha in Tupin in het zuidelijke deel van de Côte -Rôtie. De broers Frédéric en Stéphane hebben het wijnhuis van hun vader Guy overgenomen in 2000. Ze maken Côte Rôtie en Condrieu. Het bedrijf heeft veel oude stokken, aangeplant in de jaren 1930-1950. Alles is handwerk; aan machines heb je ook niets op een helling van 60%. Er wordt gestreefd naar finesse: grote vaten (400 liter), 20 % nieuw hout, remontage in plaats van pigeage.
Rozier is de naam van een wijngaard ten noorden van Ampuis, direct naast de Côte Brune. De bodem bevat schist met een toplaag van klei. In dit deel van de Côte-Rôtie is nagenoeg alleen syrah aangeplant. Ik proefde deze wijn uit vat in voorjaar van 2014. Ik was helemaal verkocht. Aroma’s van viooltjes, blauwe bessen, kersen, eucalyptus, zwarte peper en zijdezachte tannines: zo moet Côte-Rôtie zijn. Ik proefde de wijn weer begin 2015, vlak na de botteling en het leek of alle verfijning verdwenen was: geen viooltjes, harde tannines, koffie. Anderhalf jaar later is de wijn weer helemaal terug. Prachtige, rijpende Côte-Rôtie met aroma’s van viooltjes, blauwe bessen, kersen, eucalyptus, zwarte peper, leer en zijdezachte tannines. Achteraf bekeken een typisch geval van bottle shock. De wijn stort door de botteling kwalitatief in, maar herrijst naar verloop van tijd, vaak mooier en complexer.