“Christelle Betton is a real winemaker of the moment: That is, a true artisan doing everything by hand and attracting deserved attention to an oft-overlooked terroir “ Ian Cauble, Master Sommelier
Rhône
De “Noord-Rhône”, grofweg van Lyon tot Valence is het gebied van syrah voor rood en viognier, roussanne en marsanne voor wit. Viognier komt vooral uit Condrieu, marsanne en roussanne uit Hermitage. De meest beroemde rode appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage. Geologisch is de noordelijke Rhône boeiend: Hier botsen de Alpen en het Massief Centraal tegen elkaar. Crozes-Hermitage is de appellatie voor een aantal wijngaarden om Hermitage heen. Klimaat en geologie zijn divers: slangen en sneeuw, graniet en ijzerhoudende klei. Hier worden zowel eenvoudige wijnen voor alledag gemaakt als verfijnde bewaarwijnen. Kortom, de ene Crozes is de andere niet.
“Christelle Betton took over the family estate from her father Roland and has greatly refined and purified their house style. The wines are excellent representatives of Crozes-Hermitage, deliciously drinkable and abundantly perfumed; a local treasure” Bettane & Desseauve
Christelle Betton
Domaine Christelle Betton is een gemengd bedrijf, in 1976 opgezet door opa, voortgezet door papa en sinds 2007 onder leiding van Christelle. Christelle is flamboyant, alles met de hand en puur natuur. Ze hebben 6 ha wijngaarden in Crozes-Hermitage en 0,5 ha in Hermitage. Ze maakt rode en witte Crozes-Hermitage en witte Hermitage. Naast 6,5 ha aan wijngaarden, verbouwt Christelle abrikozen en kersen.
Christelle haar doel is puur en verfijnd fruit. De koele noordelijke mistral winden en de steenachtige bodem in de wijngaarden in La Roche de Glun dragen daaraan bij. De vaardigheden heeft ze van haar vader en opa geleerd, die de wijngaarden met de hand bewerkten en zo natuurlijk mogelijk. Tegenwoordig bewerkt Christelle haar wijngaarden biologisch, maar niet gecertificeerd.
Crozes-Hermitage Rouge Caprice
De caprice komt van oude stokken in de wijngaard Les Chassis, veel stenen en rode klei. Goede drainage, handpluk, enige dagen koude inweking en vergisting in drie weken, 10 maanden rijping op 5 en 6 jaar oude vaten.
Aroma’s van lavendel, zwarte kersen, peper en pure chocolade. Geconcentreerd, niet zwaar. Lange afdronk.
**** John Livingstone-Learmonth