Conca de Barberà
DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom het historische stadje Montblanc, op 350 tot 800 meter. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35°C. Maar de verkoelende marinada wind van zee en de hoogte zorgen voor verkoeling. Dit vertraagt de rijping en vorming van suikers, resulterend in frisse, lichtere wijnen. De bodem bevat veel donker kalksteen, vrij rul en arm. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diep te wortelen om water en voedsel te vinden. Diepe worteling maakt wijnranken resistent tegen droogte en andere stressoren.
De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de productie van druiven voor cava, maar de toegenomen vraag naar cool climate wijnen en global warming leiden er toe dat Conca steeds belangrijker wordt voor stille wijnen. Nota bene Miguel Torres heeft hier een wijngoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; de witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’.
Voor rood zijn de belangrijkste druivenrassen hier trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor wit zijn dat macabeo, parellada en chardonnay.
Josep Foraster
Mas Foraster is opgericht in 1828 en bevindt zich aan de rand van het dorp Montblanc. Aan het hoofd staat Ricard Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster had meer aandacht voor zijn koeien, varkens en kippen en dus maakte hij geen wijn. Hij verkocht de meeste druiven aan de coöperatie van Montblanc. Onder leiding van zijn zoon, ook Josep, werd in 1998 voor het eerst zelf wijn geproduceerd. Na het overlijden van Josep in 1999 nam zus Julieta Foraster het stokje over. Onder haar leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot producent van kwaliteitswijnen. In 2005, na afronding van zijn studie oenologie nam Julieta’s zoon Ricard de leiding over. Vanaf dat moment wordt er volledig biologisch gewerkt. Sinds 2011 met certificaat. De familie beheert in totaal 34 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen tussen de 370 tot 500 meter hoogte, met voor ieder terroir een eigen druif.
Julieta Conca de Barbera
Voorgaande oogstjaren kregen zeer hoge scores van Robert Parker: 94 punten en Adega: 96 punten.
Julieta is gemaakt van de trepat-druif. Het fruit komt van een bijzondere wijngaard ‘Vinya de montornès’, gelegen op 450 m, aan de voet van Serra del Miramar. De wijnstokken zijn over de 80 jaar oud, met een noordelijke oriëntatie. Het is een koele wijngaard, mede door de vochthoudende rode klei in de bodem. Al deze factoren samen zorgen voor een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven. Voor Julieta gebruikt men 30% hele trossen en 70% ontsteelde druiven. De wijn wordt gekoeld na de oogst, zodat de wilde fermentatie langzaam op gang komt. De vergistingstemperatuur komt nooit boven de 22°C en duurt 30 dagen met hele lichte pigéage. Daarna vindt de malolactische conversie plaats. Tot slot rijpt de wijn nog 6 maanden op de fijne gisten in grote betonnen eieren van 1900 liter.
Het resultaat? Een elegante rode wijn, lichtvoetig maar vol van smaak. Een wijn met kraakheldere zuren, veel rood fruit en warme aardse tonen, drop en peper. Geweldig rood bij vis!