Côte Roannaise
AOC Côte Roannaise is een kleine verborgen wijnstreek, een vallei ten westen van de Beaujolais. Het zijn de voetheuvels van het centrale massief, een gebergte ontstaan door de activiteit van 400 (!) nu slapende vulkanen. De bodem bestaat uit stollings- en metamorf- vulkanisch gesteente, grotendeels roze graniet, tevens ook basalt en zand. Met een hoogte van 400 à 500 meter is het stukken hoger dan de Beaujolais met ongeveer 200 à 300 meter boven zeeniveau.
Er is sinds 2019 een associatie genaamd ‘Loire Volcanique’ die op een slimme manier 47 wijnmakers uit vier wijngebieden met elkaar verbindt; Côtes du Forez, Côtes d’Auvergne, Saint Pourçain en dus Côte Roannaise. Onze nieuwe vrienden van Domaine Sérol zijn hier niet alleen onderdeel van, Stéphane Sérol is de president.
Domaine Sérol
De familie Sérol is al actief in de wijnbouw sinds 1700, maar het was Stéphane Sérols vader Robert, die het domaine echt op de kaart heeft gezet. In 1970 bottelde hij de eerste wijnen ‘au domaine’. Stéphane en zijn vrouw Carine staan aan het hoofd van de organisatie. Al langere tijd werken zij biologisch, recent is ook het biodynamisch certificaat van BIODYVIN binnen.
Met 32 hectare gamay Saint-Romain en 2 hectare viognier plus nieuwe aanplant van chenin blanc in 2018 is Domaine Sérol een van de grootste producenten in de kleine AOC Côte Roannaise (220 hectare). Er wordt een grote hoeveelheid aan single-vineyard wijnen gemaakt. Stéphane werkt nauwkeurig, met veel gevoel en vanuit het Franse terroir-denken om uit al de verschillende lieux-dits de vertaling van druif naar glas zo zuiver mogelijk te maken.
Er vindt een dubbele selectie van het fruit plaats, in de wijngaard en daarna op een sorteertafel. In de kelder volgt het domaine een duidelijke filosofie van minimale interventie. De fermentatie is spontaan.Veel van de wijnen worden gemaakt zoals in de Beaujolais, semi-carbonique. Rijping op vaten van verschillende materialen; cement, houten foeders en amfora’s. Meestal voert het domaine een lichte filtratie uit, vlak voor het bottelen. Sinds 2022 heeft Domaine Sérol ook een kleine négociant-structuur opgezet, Champs Libre, waarvoor ze biologische druiven kopen van vrienden en bekenden in de streek en prachtige wijnen maken.
Champtoisé Chenin Sur Granite
Champtoisé, een kleine wijngaard met jonge aanplant chenin blanc in 2018. Een blok van 1,9 hectare groot, volledig biodynamisch. Oostelijke expositie op een hoogte van 400 meter. Gorrhe bodem; gedeformeerde granieten bodems, bijna zand en klei en rood in kleur vanwege het geoxideerde ijzer en mangaan. Hand geoogst. Het fruit wordt snel geperst en gefermenteerd met inheemse gisten. De malolactische fermentatie wordt geblokt. Daarna volgt een rijping van 6 maanden op 500 liter houten vaten en cementen tanks.
In de neus zoete tonen van honing en toffee. Op het pallet goed strak op het bot met vers gras, appel, limoen en grapefruit.